Για καινούργια μέρα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και στον οικονομικό τομέα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τη Ρωσία όπου βρίσκεται ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο 21ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Πετρούπολης, γνωστό και ως «Νταβός του Βορρά».

«Είμαστε ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως αναπτύσσουμε μια εξωστρέφεια που δεν είχε το παλιό οικονομικό μας μοντέλο, εξηγεί ο υπουργός. Πρέπει σε χώρες όπως η Ρωσία με την οποία έχουμε πατροπαράδοτες σχέσεις, να δούμε και τα οικονομικά μας. Λόγω των κυρώσεων και της κρίσης το διμερές εμπόριο ήταν σε πτώση τα τελευταία χρόνια. Ήρθαμε λοιπόν εδώ, στο φόρουμ της Πετρούπολης, με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες, ήδη έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες και μπορούμε να ελπίζουμε ότι ξεκινά πλέον μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, μαζί και στον οικονομικό τομέα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημήτρης Βελάνης, η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται στους 20 αντιπροσώπους και περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα τομέων της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η παραγωγή τροφίμων συσκευασμένων και μη, η ξυλεία και η επεξεργασία ξύλου, οι υψηλές τεχνολογίες και τα μηχανήματα.

Το φόρουμ, πέρα από τη διεθνή απήχηση που έχει, σημειώνει ο Δ. Βελάνης, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την ίδια τη Ρωσία διότι σε αυτό σκιαγραφούνται οι στρατηγικές της οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας για το επόμενο διάστημα. Ειδικά φέτος που μόλις πριν 10 μέρες ορίστηκε η νέα κυβέρνηση με στόχο να βγάλει τη χώρα σε ένα δρόμο σταθερής οικονομικής πορείας όπου θα κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες και η εμβάθυνση των σχέσεων με τις άλλες χώρες, προσθέτει.

Ο ίδιος θυμίζει ότι το 2015 στο φόρουμ της Πετρούπολης η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ομιλητής μετά τον οικοδεσπότη του φόρουμ το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο φετινό φόρουμ οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίντζο Άμπε, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Μα Κάι, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων που συμμετέχουν στο διεθνές φόρουμ της Πετρούπολης, επισημαίνει πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Αναστάσης Τζήκας, ο οποίος δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη φετινή οργάνωση.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να λείπει από ένα τόσο μεγάλο γεγονός, διότι το φόρουμ αποτελεί πλατφόρμα επικοινωνίας όχι μόνο για τη ρωσική αλλά για την παγκόσμια αγορά αφού η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Η ΔΕΘ- HELLEXPO έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το ρωσικό φορέα Roscongress , οργανωτή του φόρουμ τον οποίο εκπροσωπούμε στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Τζήκας. Επίσης επισημαίνει ότι η ρωσική οικονομία και το δίκτυο που υπάρχει γύρω από αυτή μέσω του φόρουμ, δίνει τη δυνατότητα να υπογράφουν συμφωνίες, να δικτυωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο, η διεθνής δικτύωση των ελληνικής επιχειρήσεων», τονίζει.

 

Γιώργος Τσίπρας: Υπάρχει ένα σοβαρό δυναμικό στις ελληνορωσικές σχέσεις

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα υψηλού ρίσκου, ανέφερε στην ομιλία του στο ελληνορωσικό στρογγυλό τραπέζι που οργανώθηκε στα πλαίσια του φόρουμ της Πετρούπολης, ο διευθυντής της Οικονομικής Διεύθυνσης του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας Υπάρχει ένα σοβαρό δυναμικό στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά ενώ από το 2015 υπήρχαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων αυτές ακόμα βρίσκονται πίσω σε σχέση με το πολύ καλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, τόνισε.

Ο διευθυντής της Οικονομικής Διεύθυνσης του πρωθυπουργού εξήγησε ότι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα γίνονται, ίσως κάποιες να μην φαίνονται λόγω του ότι κεφάλαια έρχονται μέσω τρίτων χωρών, όπως είναι η Κύπρος, «αλλά σίγουρα παραμένει ένα σοβαρό δυναμικό που μπορεί και πρέπει να ξεδιπλωθεί γιατί το θέλουν και οι δυο πλευρές».

Επίσης, ο Γιώργος Τσίπρας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «ένα από τα παράδοξα στην παγκόσμια οικονομία είναι ότι παρότι οι περιφερειακές ολοκληρώσεις αναπτύσσονται συνεχώς και στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη και στην Ασία, η ίδια η Ρωσία που πριν τις κυρώσεις είχε πολύ ισχυρές σχέσεις με την ΕΕ, τώρα προχωρά τις οικονομίες σχέσεις με την Ανατολή... ».