Υπαινιγμούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσεως και την πρόσκληση συρράξεως στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνει η τουρκική ηγεσία, σε ανώτατο επίπεδο, εν όψει της ενάρξεως ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, δε δίστασε να απειλήσει ευθέως την Ελλάδα ότι εάν υπάρξει ανάγκη η χώρα του να κάνει το καθήκον σε Αιγαίο και Μεσόγειο, προς όφελος του Τουρκικού έθνους, «θα εκτελέσει χωρίς κανένα δισταγμό», προειδοποιώντας κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς. Η δήλωση έγινε λίγες μέρες μετά την δήλωση του Ακάρ, επάνω σε μια τουρκική φρεγάτα ενώπιον Τούρκων στρατηγών, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του είναι πανέτοιμες για να προστατεύσουν τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ήταν μόνον ο Τούρκος ΓΕΕΘΑ που προέβη σε άκρως προκλητικές δηλώσεις αλλά και ο Πρωθυπουργός Μπιναλή Γιλντιρίμ. Ο τελευταίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ευθύνεται για την κρίση στις διμερείς σχέσεις, επειδή η Αθήνα θεωρεί ότι όλο το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους. Έφθασε δε στο σημείο να εγκαλέσει την ελληνική Κυβέρνηση επειδή δημιουργεί προβλήματα και δεν επιδεικνύει ώριμη στάση.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η ΝΔ τις δηλώσεις του Τούρκου ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι η «Άγκυρα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο». «Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις αυτές δεν πτοούν την Ελλάδα. Ας καταλάβουν επιτέλους οι επιτελείς της Άγκυράς ότι με την στάση τους απομονώνουν την χώρα τους από την Ευρώπη, την καθιστούν αβέβαιο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και προβληματικό γείτονα για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου». Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η Ελλάς «ουδέποτε πρόβαλε στο Αιγαίο αξίωση πέραν των όσων θεσπίζονται από το Διεθνές Δίκαιο».