Anadolu: Σε Τουρκική Εταιρεία Πωλήθηκαν τα Δύο Εργοστάσια Κατασκευής Φωτοβολταϊκών του Ομίλου Κοπελούζου στην Πάτρα

Anadolu: Σε Τουρκική Εταιρεία Πωλήθηκαν τα Δύο Εργοστάσια Κατασκευής Φωτοβολταϊκών του Ομίλου Κοπελούζου στην Πάτρα
energia.gr
Τρι, 22 Μαΐου 2018 - 07:50

Η τουρκική Suoz Energy Group ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής πρόσφατα αποκτηθεισών μονάδων παραγωγής ηλιακών φ/β από την Ελλάδα στην Τουρκία, με στόχο να ξεκινήσει την παραγωγή στην γειτονική χώρα σε έξι μήνες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Πρόκειται για τα δύο εργοστάσια των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου Κοπελούζου, PIRITIUM A.E. και SILCIO A.E., που βρίσκονται εγκατεστημένα στην Πάτρα.

Την είδηση της εξαγοράς των δύο ελληνικών εργοστασίων ανακοίνωσε στα τουρκικά μαζικής ενημέρωσης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο CEO της Suoz Energy. Η παραγωγική μονάδα της PIRITIUM Α.Ε. λειτουργεί με βάση το πυρίτιο για την παραγωγή περίπου 40 MWp φετών πολυκρυσταλλικού πυριτίου ετησίως, ενώ η μονάδα της SILCIO Α.Ε. διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα 31 MWp σε φωτοβολταϊκά κύτταρα και 20 MWp σε φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Anadolu, o τουρκικός όμιλος υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς για τα εργοστάσια Piritium και Silcio, που κατασκευάστηκαν με γερμανική τεχνολογία, ενώ η γραμμή παραγωγής τουλάχιστον του ενός από αυτά θα μεταφερθεί στην περιοχή Dilovasi, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Berk Ucuran Ciller, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Suoz Energy, δήλωσε ότι το εργοστάσιο φ/β κυττάρων, που κατασκευάστηκε στην Πάτρα πριν από οκτώ χρόνια, δεν ήταν σε λειτουργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το εργοστάσιο κατασκευάστηκε με επενδύσεις € 45 εκατ. Ο κ. Ciller ανέφερε ως αιτία διακοπής της παραγωγής τον ανταγωνισμό από τα κινεζικά φ/β πάνελ.

Το εργοστάσιο παραγωγής κυψελών που θα μεταφερθεί στην Τουρκία αποκτήθηκε «σε πολύ καλή τιμή», είπε ο Τούρκος επιχειρηματίας προσθέτοντας ότι «έτσι, θα ξεκινήσουμε την παραγωγή κυψελών για τα πάνελ στην Τουρκία και θα χαράξουμε το δρόμο για τουρκικής παραγωγής φ/β πάνελ. Θα ολοκληρώσουμε την διαδικασία σε έξι μήνες και θα είμαστε έτοιμοι για παραγωγή». Επιπλέον, ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μια εταιρεία της Ταϊβάν για να γίνει μέτοχος στο εργοστάσιο ώστε να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα.

Ο κ. Ciller δήλωσε ότι η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα εργοστάσιο παραγωγής φ/β πάνελ δυναμικότητας 300 MW το χρόνο στο Dilovasi χρησιμοποιώντας την κινεζική τεχνολογία. «Η επένδυσή μας στην παραγωγή πάνελ και σε ηλιακές εγκαταστάσεις θα συνεχιστεί, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα αυξήσουμε την τρέχουσα παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου κατασκευής πάνελ στα 500 ΜW. Χάρη σε όλες αυτές τις εργασίες, προβλέπουμε έναν κύκλο εργασιών ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος 2018 και 150 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019», σημείωσε.

Ο CEO της Suoz Energy είπε επίσης ότι η επένδυση της εταιρείας σε διάφορους κλάδους της ηλιακής ενέργειας θα φθάσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια και έτσι ο χρηματοοικονομικός κύκλος εργασιών της θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο κ. Ciller δήλωσε ότι η συνολική απασχόληση στα εργοστάσια θα αυξηθεί από τα σημερινά 270 άτομα σε περίπου 500. «Ένα μεγαβάτ είναι ίσο με έναν εργαζόμενο στην ηλιακή ενέργεια», δήλωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την Τουρκία ως χώρα στην οποία η ηλιακή ενέργεια θα έχει ένα λαμπρό μέλλον δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης: «Αυτό είναι ένα από τα κίνητρα της εταιρείας μας, όταν κάνουμε επενδύσεις και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις εξαγωγές. Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας μάς δίνει τη δυνατότητα να εξάγουμε πάνελ σε πολλές διαφορετικές περιοχές», δήλωσε ο Ciller.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα κάποιες τουρκικές εταιρείες εισάγουν φ/β κύτταρα και παράγουν πάνελ στην Τουρκία. Ωστόσο, η γειτονική χώρα έχει ως στόχο να επιτρέψει τη μεταφορά τεχνολογίας για να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Μάλιστα, οι προδιαγραφές του μεγαλύτερου πρότζεκτ εργοστασιακής μονάδας φ/β στην Τουρκία, του σχεδίου της Ζώνης ΑΠΕ στο Karapinar (YEKA) επιβάλλουν στους επενδυτές επί τόπου παραγωγή πάνελ. Τον Μάρτιο του 2017, η πλειοδότρια κοινοπραξία, αποτελούμενη από τις Hanwha Q-Cells και Kalyon Holding, πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή τελετή εγκαινίων ενός ολοκληρωμένου εργοστασίου κυψελών-κυλίνδρων στην Άγκυρα. Το εργοστάσιο σχεδιάζεται να έχει δυναμικότητος 1.000 MW ετησίως, με τα πρώτα πάνελ να αναμένονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.