Νέο θεματολόγιο με δράσεις για την έρευνα και καινοτομία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, παρουσίασε η Κομισιόν, ως συμβολή στη συζήτηση που έγινε στη Σόφια, στην άτυπη συνάντηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών. Στα 100 δισ. ευρώ οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για τον τομέα την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία συνιστούν επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης γιατί βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η Επιτροπή χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να διοργανώσει στη Σόφια συζήτηση σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία και καλεί τους ηγέτες να συζητήσουν και να δώσουν στρατηγική κατεύθυνση στις προτεινόμενες δράσεις της, μεταξύ άλλων με τους εξής τρόπους:

  • Διασφάλιση του φιλικού προς την καινοτομία χαρακτήρα των ρυθμίσεων και της χρηματοδότησης μέσω των παρακάτω μέτρων:
    • ανάδειξη σε προτεραιότητα της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας για την προληπτική αναδιάρθρωση, τη δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής,
    • σύναψη δημοσίων συμβάσεων για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες από τις αρμόδιες αρχές,
    • ταχεία έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, που περιλαμβάνει την πρόταση διάθεσης 100 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ, καθώς και για άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην καινοτομία,
    • ανάπτυξη της πρωτοβουλίας VentureEU για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και των επιχειρηματικών κεφαλαίων,
    • περαιτέρω απλούστευση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημόσια χρηματοδότηση καινοτόμων έργων, μεταξύ άλλων μέσω του συνδυασμού ενωσιακών και εθνικών πόρων.
  • Ανάληψη ηγετικής θέσης της Ε.Ε. στην καινοτομία, μέσω της σύστασης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας με πλήρεις αρμοδιότητες, το οποίο θα συνιστά μονοαπευθυντική θυρίδα για πρωτοποριακές τεχνολογίες με υψηλό δυναμικό, καθώς και για καινοτόμες επιχειρήσεις με δυνατότητες επέκτασης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας θα αξιοποιήσει την πιλοτική φάση αξίας 2,7 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2018-2020 για να συμβάλει στον προσδιορισμό και την επέκταση καινοτομιών ταχείας εξέλιξης και υψηλού κινδύνου που είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν εντελώς νέες αγορές.
  • Δρομολόγηση αποστολών σε επίπεδο Ε.Ε. στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας με τολμηρούς, φιλόδοξους στόχους και υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία σε τομείς που θα καθοριστούν από κοινού με τα κράτη-μέλη, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πολίτες. Οι αποστολές αυτές θα μπορούσαν να καλύπτουν διάφορα ζητήματα, από την καταπολέμηση του καρκίνου μέχρι τις καθαρές μεταφορές ή την απαλλαγή των ωκεανών από τα πλαστικά. Οι αποστολές θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και τη συμμετοχή από όλους τους τομείς και τους επιστημονικούς κλάδους για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Θα πρέπει να δημιουργούν συνέργειες με στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)