Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επανέλαβε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, που έφθασε στην ιρανική πρωτεύουσα αργά χθες βράδυ, σκοπεύει να καθησυχάσει τους Ιρανούς ότι η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε ότι η ΕΕ υποσχέθηκε να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή και την επαναφορά των κυρώσεων.

«Ελπίζουμε οι προσπάθειές τους να καρποφορήσουν (…) Οι ενέργειες της Αμερικής (…) αποδεικνύουν ότι δεν είναι μια αξιόπιστη χώρα στις διεθνείς της συναλλαγές», σχολίασε ο Σαλεχί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ευρωπαίο επίτροπο.

«Στείλαμε ένα μήνυμα στους Ιρανούς φίλους μας ότι εφόσον τηρούν τη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι θα (…) τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Και απάντησαν ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους», επεσήμανε ο Κανιέτε.

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη ροή του εμπορίου που έχει αποδειχθεί πολύ θετική για την ιρανική οικονομία», πρόσθεσε.