Συνάντηση με αντικείμενο τις εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά είχαν ο Επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, Günther Oettinger και ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Mohammad Sanusi Barkindo.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Βιέννη, όπου συζήτησαν διεθνή ζητήματα της αγοράς πετρελαίου και ενέργειας και αντάλλαξαν απόψεις τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από αυτή των καταναλωτών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του OPEC.

Ο κ. Oettinger, ο οποίος είχε διατελέσει και Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, πραγματοποίησε στις 11 Μαΐου επίσημη επίσκεψη στην έδρα του OPEC στη Βιέννη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματούχων.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, Oettinger και Barkindo εξέφρασαν την ισχυρή υποστήριξή τους στον Ενεργειακό Διάλογο ΕΕ- OPEC που ξεκίνησε το 2005.

Η Γραμματεία του OPEC παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, την ιστορική Διακήρυξη Συνεργασίας μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών εντός και εκτός OPEC και το μελλοντικό ρόλο του πετρελαίου στο ενεργειακό μίγμα, αναφέρει ο OPEC στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η συνάντηση συνεχίστηκε με την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Προσπαθούμε ενεργά να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου και των αξιωματούχων από μια μεγάλη καταναλώτρια χώρα της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Barkindo, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεκτιμώνται οι διαφορετικές οπτικές που έχουν τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να μπορούμε καλύτερα να αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το διακύβευμα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών, οι οποίες θα προωθήσουν την εξέλιξη του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος στις επόμενες δεκαετίες».