Συνεχίζεται η Αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ

Συνεχίζεται η Αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 17 Μαΐου 2018 - 08:07

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ, με αφορμή την έκθεση McKinsey, την οποία δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η McKinsey η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την ΔΕΗ για να καταρτίσει ένα πενταετές πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας, περιέγραφε μια ζοφερή κατάσταση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και πρότεινε τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών, καθώς και την εφαρμογή ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων.

Η ΔΕΗ απάντησε τη Δευτέρα κάνοντας λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία, ενώ υποστήριξε πως το δημοσίευμα στηρίζεται σε διαρροές παλαιού κειμένου της McKinsey. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «στο βωμό του μικροκομματικού οφέλους, δεν διστάζουν να συντηρούν μια καταστροφολογία εις βάρος της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας», διαβεβαιώνοντας ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Οι επικρίσεις δεν έμειναν αναπάντητες με τη Ν.Δ. να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί την επιχείρηση στην απαξίωση. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε, χθες, μαζί με τον τομεάρχη ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστα Σκρέκα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα της πολιτικής της σημαίνει απώλεια εσόδων για την ΔΕΗ και το κράτος, καθώς και υψηλότερες τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης προτείνει την ενίσχυση της εισπραξιμότητας της εταιρείας, τον εκσυγχρονισμό της δομής της ΔΕΗ και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Λίγες ώρες μετά ο κ. Σταθάκης σε δήλωση του ανέφερε πως τα στελέχη της Ν.Δ. «κατά την προσφιλή τους τακτική, απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσουν κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Παράλληλα, εκκρεμεί η υπόθεση της διευθέτησης του χρέους των ΕΛ.ΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποδοθεί στη ΔΕΗ ένα ποσό της τάξης 20 εκατ. ευρώ. Την ομαλή διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος επιβεβαίωσε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ για το 2017 παρουσίασε καθαρά κέρδη  237,7 εκατ. ευρώ έναντι 56,1 εκατ. για το 2016, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη βελτίωση της εισπραξιμότητας και τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών.

Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται αισιόδοξο ως προς τις αλλαγές στον χώρο της ενέργειας. Την αισιοδοξία του την αντλεί από το γεγονός ότι η αξιολόγηση στα ενεργειακά, όπως φαίνεται, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι το Σάββατο. Χθες, στη συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών έκλεισαν βασικές εκκρεμότητες, όπως το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος και της χρέωσης του προμηθευτή. Σε σχέση με το πρώτο ζήτημα προβλέπεται η σταδιακή μείωση τους μέχρι το 2019, ενώ σε σχέση με τη χρέωση του προμηθευτή προβλέπεται η διατήρησης της μέχρι το 2020, όταν και θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν πως θα δημιουργηθεί μια εταιρεία holding που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές για την εμπορία, τα δίκτυα και τις διεθνείς διασυνδέσεις. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου επισημαίνουν πως τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει και όλα θα κριθούν το Σάββατο.