Τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα ξεκινά εντός των ερχόμενων εβδομάδων το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο έχει αρχίσει την επεξεργασία του σχεδίου για την παραχώρηση αυτής της σημαντικής υποδομής.

Η υπόγεια αποθήκη που βρίσκεται στην περιοχή της Νότιας Καβάλας στο Θρακικό πέλαγος, προήλθε από την εξάντληση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η προοπτική μετατροπής του σε υπόγεια αποθήκη, εξετάστηκε για πρώτη φορά το 2011 τόσο από την Energean Oil & Gas, καθώς επίσης και από το ελληνικό Δημόσιο και τον ΔΕΣΦΑ. Η συγκεκριμένη υποδομή αποτελεί σημείο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της χώρας, όπως και στους υπό κατασκευή νέους αγωγούς TAP και IGB. Ειδικά, η λειτουργία του ΤΑΡ το 2020 αναβαθμίζει το ρόλο της, καθώς στη διαδρομή του αγωγού δεν βρίσκεται σε λειτουργία καμία άλλη αποθήκη. Αλλά ούτε οι γειτονικές χώρες έχουν αποθήκες φυσικού αερίου σε λειτουργία, εκτός από μία στη Βουλγαρία.

Επιπλέον, όσο εντείνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφάλειας εφοδιασμού, η αξία της αυξάνεται -σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το έργο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δεύτερη προσπάθεια αξιοποίησης

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης των υποδομών στην Καβάλα, οι οποίες βάσει του προκαταρκτικού σχεδιασμού έχει χωρητικότητα περίπου 950 εκατ. κυβικών μέτρων, εκ των οποίων περί τα 350 εκατ. κυβ. μέτρα είναι ανακτήσιμα, με ρυθμό εισπίεσης 5 εκατ. κυβ. μέτρων ανά μέρα και ρυθμό απόληψης 4 εκατ. κυβ. μέτρων ανά μέρα. Όπως αναφέρεται σε μια παλαιότερη μελέτη βιωσιμότητας της Energean, το σχέδιο απαιτεί επένδυση η οποία μπορεί να φτάσει και τα  400 εκατ. ευρώ. Η μέγιστη παράδοση φυσικού αερίου στο σύστημα εκτιμάται σε 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.

Για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εξετάσει τρία σενάρια. Το ένα εξέταζε τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης της Εnergean, η οποία λήγει το Φθινόπωρο του 2018, σε σύμβαση αποθήκευσης. Το δεύτερο αφορούσε την ένταξη της αποθήκης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, με την προοπτική να το αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ. Και το τρίτο σενάριο, το οποίο τελικά προκρίθηκε, πρότεινε τον χαρακτηρισμό της ως Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου, προκειμένου να προχωρήσει διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του.

 

Προχωρούν και οι άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα, προχωρά και η επεξεργασία των σχεδίων για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), αλλά και της ΔΕΠΑ. Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές για τα ΕΛΠΕ. Όσο για τη ΔΕΠΑ, στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, με τους δανειστές θα συζητηθεί το σχέδιο πώλησης που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και θα «κλειδώσουν» τα βασικά του σημεία. Το υπουργείο σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ προκρίνει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας (δίκτυα, αγωγοί κλπ.) και την ξεχωριστή τους πώληση, αλλά μένει να φανεί εάν το συγκεκριμένο σενάριο θα ικανοποιήσει τους Θεσμούς.