Η κοινοπραξία των εταιρειών Snam, Enagás Internacional και Fluxys ήταν τελικά αυτή που κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, το Δημόσιο ζήτησε την κατάθεση νέας, βελτιωμένης προσφοράς, η οποία και θα αξιολογηθεί στο προσεχές διάστημα.

Η κοινοπραξία των εταιρειών Snam, Enagás Internacional και Fluxys ήταν τελικά αυτή που κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, το Δημόσιο ζήτησε την κατάθεση νέας, βελτιωμένης προσφοράς, η οποία και θα αξιολογηθεί στο προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα:

  • Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
  • Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD),

για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ».

 

Γ. Σταθάκης: Σαφώς βελτιωμένη η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση

Αναφερόμενος στις τελευταίες αυτές εξελίξεις σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι αναμένουμε, τις επόμενες ώρες, την κατάθεση του τελικού τιμήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η Συμφωνία Μετόχων την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου καθώς, όπως ανέφερε, προβλέπει ότι:

  • Το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη Συμφωνία)
  • Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας
  • Ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ.
  • Ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Ο κ. Σταθάκης άσκησε, παράλληλα, κριτική σε στελέχη της αντιπολίτευσης για τη στάση τους αναφορικά με την κατάληξη του προηγούμενου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ επισημαίνοντας τα εξής:

«Όταν στις 30 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώναμε την ολοκλήρωση των συζητήσεων με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ‘οδηγούμε την ιδιωτικοποίηση σε ναυάγιο' και ‘υπονομεύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας'. Σήμερα νομίζω θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η προσφορά που προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ προέρχεται από εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην ΕΕ και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής) και προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό».