Το τελευταίο διάστημα αρκετοί φορείς και αναλυτές στην Ελλάδα έχουν επικεντρωθεί στην ανάγκη να δημιουργηθούν μονάδες αποθήκευσης στο φωτοβολταϊκό σύστημα. Ήδη στην Ευρώπη, αρκετές εταιρείες στις προσφορές τους για τους οικιακούς πελάτες συμπεριλαμβάνουν και τις μονάδες αποθήκευσης, κάτι που θα οδηγήσει μελλοντικά στην αποκέντρωση της ενεργειακής αγοράς.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί φορείς και αναλυτές στην Ελλάδα έχουν επικεντρωθεί στην ανάγκη να δημιουργηθούν μονάδες αποθήκευσης στο φωτοβολταϊκό σύστημα. Ήδη στην Ευρώπη, αρκετές εταιρείες στις προσφορές τους για τους οικιακούς πελάτες συμπεριλαμβάνουν και τις μονάδες αποθήκευσης, κάτι που θα οδηγήσει μελλοντικά στην αποκέντρωση της ενεργειακής αγοράς. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης, με την πρώτη χώρα να έχει εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 117 MW, ενώ η δεύτερη 135 MW.

Όπως επεσήμανε πρόσφατα, σε συνέλευση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ο σύμβουλος της Στέλιος Ψωμάς, «η ηλεκτροπαραγωγή μέσω φωτοβολταϊκών αφορά προς το παρόν μόνο στις ώρες ηλιοφάνειας και δεν καλύπτει τη νυχτερινή αιχμή της ζήτησης. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν προστεθεί στο φωτοβολταϊκό σύστημα και ένα σύστημα αποθήκευσης, ώστε να αξιοποιείται κατά τον βέλτιστο τρόπο η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια στη διάρκεια του 24ώρου». Επιπλέον, παρατηρούσε πως «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μικρά οικιακά ή εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης, ενώ συμβάλει στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου».

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας μελετών GTM για την αποθήκευση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2018, οι συνολικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, όλων των μορφών, ανήλθαν σε 1,4 GW, με την Αυστραλία το 2017 να προσθέτει τη μεγαλύτερη αποθηκευμένη ισχύ από οποιοδήποτε άλλο έθνος, με 246 MW. Τριπλασιάζοντας, ουσιαστικά, το συνολικό αποθηκευτικό της χώρο. Στις ΗΠΑ η χωρητικότητα των 431 MWh της νέας αποθηκευμένης ενέργειας ήταν η υψηλότερη παγκοσμίως με τον κύριο όγκο αυτής της δραστηριότητας να παρατηρείται στην Καλιφόρνια, όπου η Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων ενίσχυσε τις προσπάθειές της για να προμηθεύει πρόσθετη ενέργεια, μετά το κλείσιμο της εγκατάστασης της Aliso Canyon. Αξίζει να αναφερθεί, πως στη Γερμανία, το σύστημα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ το περασμένο έτος, υπήρχαν περίπου 80.000 εγκαταστάσεις αποθήκευσης, κυρίως στον τομέα των κατοικιών. Παράλληλα, η Κίνα επιταχύνει τον αποθηκευτικό χώρο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα ξεπεράσει τις Η.Π.Α. έως το 2019. Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπεται πως οι μονάδες αποθήκευσης θα αυξηθούν, εξαιτίας της συνεχούς βελτίωσης των πολιτικών που ακολουθούνται και των μηχανισμών της αγοράς που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αφομοίωση των μπαταριών αποθήκευσης.

Πάντως, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης, στο Διεθνές Συνέδριο CISOLAR 2018 στο Κίεβο της Ουκρανίας, την περασμένη εβδομάδα, χρειάζονται οικονομικά αποδοτικές, ανταγωνιστικές και φτηνές αποκεντρωμένες λύσεις αποθήκευσης, προκειμένου οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να χρειάζονται επιδοτήσεις. Υπογραμμίζοντας, τέλος, πως μόνο οι λύσεις αποκεντρωμένης αποθήκευσης μπορούν να εξαλείψουν την ακριβή εξισορρόπηση κόστους, ανά μονάδα ΑΠΕ.