Ένα Βήμα Πριν την Επικαιροποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας στον Ενεργειακό Τομέα Βρίσκονται ΕΕ - Αίγυπτος

Ένα Βήμα Πριν την Επικαιροποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας στον Ενεργειακό Τομέα Βρίσκονται ΕΕ - Αίγυπτος
energia.gr
Σαβ, 14 Απριλίου 2018 - 10:29
Η ΕΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας επί ενός επικαιροποιημένου μνημονίου με την Αίγυπτο με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας στον ευρύτερο ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, Miguel Arias Cañete.

Η ΕΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας επί ενός επικαιροποιημένου μνημονίου με την Αίγυπτο με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας στον ευρύτερο ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, Miguel Arias Cañ ete.

Η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να καταστήσει διαθέσιμες για την Ευρώπη τις ιδιαίτερα εκτεταμένες πηγές φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ο Cañ ete κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην 4η Διάσκεψη Κορυφής για την Ενέργεια της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι μια επικείμενη επίσκεψη στην Αίγυπτο κατά την οποία θα συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην ταχεία επέκταση της αγοράς LNG.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφθώ την Αίγυπτο και θα συζητήσω την ενεργειακή μας συνεργασία», ανέφερε.

«Η καλύτερη πρόσβαση στο LNG είναι δυνατό να ενισχύσει την ενεργειακή μας θωράκιση, αυξάνοντας τις επιλογές εφοδιασμού και την ευελιξία, επιτρέποντας στην ΕΕ να αντλεί αέριο από τα παγκόσμια και όχι απλώς τα περιφερειακά αποθέματα φυσικού αερίου», συνέχισε.

Η παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά των ΗΠΑ, ενός σημαντικού εξαγωγέα ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, αποτελεί «σημαντική εξέλιξη», σύμφωνα με τον Cañ ete.

«Ωστόσο, ενώ εκτιμούμε πολύ το αμερικανικό LNG που έχει παραδοθεί μέχρι τώρα στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι διαθέτουμε μια ελκυστική, μεγάλη και ανταγωνιστική αγορά που μπορεί να προσελκύσει περισσότερες αμερικανικές εταιρείες ώστε να ανταγωνίζονται ενεργά με το δικό τους αέριο στη δική μας αγορά», πρόσθεσε .

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε το έργο που επιτελεί η ΕΕ για να εξασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη μπορούν να επωφεληθούν από προμήθειες LNG, αλλά υποστήριξε ότι επειδή οι περισσότεροι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG έχουν τη βάση τους στη δυτική Ευρώπη, οι χώρες της ανατολικής ΕΕ υπολείπονται λόγω της αδυναμίας τους να έχουν πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς εξαιτίας των ελλιπών διασυνδέσεων.

«Για το λόγο αυτό, εκδώσαμε μια ‘Στρατηγική για το LNG’ που περιγράφει ακριβώς τι πρέπει να γίνει εντός της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των βασικών ελλείψεων σε υποδομές- και τώρα εργαζόμαστε ενεργά για την υλοποίησή των απαραίτητων αυτών μέτρων», δήλωσε ο Επίτροπος.