Η Αστυπάλαια, η Σύμη και το Καστελόριζο είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία νησιά που θα αποκτήσουν ενεργειακή… ευφυΐα, λαμβάνοντας μέρος στο πιλοτικό έργο «Έξυπνα Νησιά». Στόχος του έργου είναι να πολλαπλασιαστεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα και να μειωθεί αντίστοιχα η λειτουργία των πετρελαϊκών σταθμών που έως σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών

Η Αστυπάλαια, η Σύμη και το Καστελόριζο είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία νησιά που θα αποκτήσουν ενεργειακή… ευφυΐα, λαμβάνοντας μέρος στο πιλοτικό έργο «Έξυπνα Νησιά». Στόχος του έργου είναι να πολλαπλασιαστεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα και να μειωθεί αντίστοιχα η λειτουργία των πετρελαϊκών σταθμών που έως σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών.

Όπως προβλεπόταν από την προετοιμασία του έργου, την οποία έχει αναλάβει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα της νησιωτικής Ελλάδας, η επιλογή των νησιών έγινε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, το γεγονός ότι πλέον έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή της συγκεκριμένης τριάδας ανοίγει τον δρόμο ώστε να δρομολογηθούν οι διαγωνισμοί που αναμένεται να προκηρύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εντός του 2018, για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των απαραίτητων υποδομών. Για να γίνει ένα νησί «έξυπνο», θα πρέπει σε ετήσια βάση να καλύπτει πάνω από το 60% των αναγκών του σε ρεύμα από ΑΠΕ, με διασφαλισμένη παράλληλα την ασφάλεια τροφοδοσίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")