Σε μία εποχή που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, η ΔΕΗ οριστικοποίησε τη συμφωνία εξαγοράς της EDS, μιας μεγάλης εταιρείας στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος στην πΓΔΜ.

Σε μία εποχή που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, η ΔΕΗ οριστικοποίησε τη συμφωνία εξαγοράς της EDS, μιας μεγάλης εταιρείας στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος στην πΓΔΜ.

Η συμφωνία αυτή δίνει ακόμη εντονότερο ελληνικό «χρώμα» στην ενεργειακή αγορά της γειτονικής χώρας, με δεδομένο πως η «ΟΚΤΑ» (του ομίλου ΕΛΠΕ) αποτελεί με διαφορά τον μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων στα Σκόπια, με κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ. Η κίνηση της ΔΕΗ δείχνει πως οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών γίνονται ολοένα στενότερες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το θέμα της ονομασίας παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 25 χρόνια.

Μάλιστα, εντάσσεται σε έναν νέο κύκλο δραστηριοποίησης ακόμη περισσότερων ελληνικών ομίλων στη γειτονική χώρα. Αν όμως τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις γίνονται έξω από τη σφαίρα της διαπραγμάτευσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας, μπορούν να επηρεάσουν θετικά την πορεία της;

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, αν συνυπολογίσει κανείς πως η συνεχιζόμενη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην πΓΔΜ δεν επηρέασε την άκαμπτη στάση της διακυβέρνησης Γκρουέφσκι και, αντίστροφα, δεν επηρεάστηκε από αυτήν. Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας τον Φεβρουάριο στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, ο πρόεδρος και δ.σ. της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, απέρριψε το κίνητρο της «επιχειρηματικής διπλωματίας» για την εξαγορά της EDS, επισημαίνοντας πως οι κινήσεις της ΔΕΗ δεν καθορίζονται από διακρίσεις σε τέτοια ζητήματα. «Γιατί στην πΓΔΜ; Επειδή εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συνεργασία με αυτή τη χώρα. Η θέση μας εκεί μπορεί να μας βοηθήσει να επεκταθούμε σε άλλες αγορές, όπως η Σερβία, το Κόσοβο και η Σλοβακία», είχε απαντήσει σε ερώτηση για το αν η απόκτηση της σκοπιανής εταιρείας σχετίζεται με το «ανοικτό μέτωπο» ως προς το ονοματολογικό.

Σε κάθε περίπτωση, η «είσοδος» της ΔΕΗ στην πΓΔΜ έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω άνθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην πΓΔΜ το 2016 φιγουράρουν 8 εταιρείες ελληνικών ή μικτών συμφερόντων. Έτσι, με κριτήριο τον κύκλο εργασιών, την 3η θέση κατέλαβε η ΟΚΤΑ, την 22η θέση η USJE-TITAN (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) με κύκλο εργασιών 72,4 εκατ. ευρώ και την 24η η Veropoulos, με κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα περιλαμβάνονταν επίσης οι Pivara Skopje (Coca Cola HBC - Heineken, στην 35η), η Dojran Steel (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, στην 46η θέση), η ΑΚΤΟR (57η), η Zito Luks (Elbisco, 135η) και η Mermeren Kombinat (Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες, 144η). Συνολικά, ο κύκλος εργασιών των προαναφερθεισών ελληνικών εταιρειών αντιστοιχούσε στο 7% του κύκλου εργασιών των διακοσίων μεγαλύτερων εταιρειών της πΓΔΜ.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)