Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, το ΤΑΙΠΕΔ να μην ανοίξει σήμερα τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές που έχει ζητήσει από τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.

Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, το ΤΑΙΠΕΔ να μην ανοίξει σήμερα τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές που έχει ζητήσει από τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Μέχρι αργά χθες το βράδυ αρμόδιες πηγές τόνιζαν, ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων είχε ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις από τα δύο σχήματα, οι οποίες εφόσον σταλούν θα κρίνουν το χρόνο της αποσφράγισης. Οι διευκρινίσεις αυτές από κύκλους των υποψήφιων επενδυτών κρίνονταν άνευ ουσιώδους σημασίας. Μάλιστα λέγεται ότι εστάλησαν αμέσως από την κοινοπραξία υπό την Ιταλική Snam.

Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι παραμένει η πιθανότητα του γ΄ γύρου για περαιτέρω βελτίωση του τιμήματος, την οποία μπορεί να ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ από τον πλειοδότη του διαγωνισμού εφόσον κρίνει μη ικανοποιητικό το τίμημα.

Αν υπάρξει τρίτος γύρος τότε είναι σαφές ότι οι δύο προσφορές κινούνται σε επίπεδα κάτω από την αποτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρατείνοντας την αγωνία για την έκβαση της μάχης που δίνουν οι δύο αντίπαλες κοινοπραξίες: το πανίσχυρο ευρωπαϊκό γκρουπ, με επικεφαλής την Ιταλική Snam S.p.A., μαζί με την Ισπανική Enagás Internacional S.L.U. και την Βελγική Fluxys S.A και το σχήμα της Ισπανικής Regasificadora del Noroeste S.A., της Ρουμανικής Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δια του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, έχει ανακοινώσει ότι κατά τον πρώτο γύρο οι προσφορές κινήθηκαν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, εντούτοις τις τελευταίες μέρες εντείνεται η φημολογία ότι οι προσφορές δεν ήταν πάνω από τα 450 εκατ. ευρώ, τίμημα που κρίνεται κατώτερο των προσδοκιών.

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι πολύ δύσκολα θα κατατεθεί προσφορά στα επίπεδα των 500 εκ. ευρώ παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση της δεύτερης κοινοπραξίας, λειτουργεί καταλυτικά στην βελτίωση του τιμήματος για το ΔΕΣΦΑ. Το θέμα όμως είναι σε ποιο βαθμό και αυτό είναι πιθανόν να μην το μάθουμε ούτε σήμερα.

 

(newmoney.gr)