Τη μόνιμη εξαίρεση των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που αποφάσισε να επιβάλει η Ουάσινγκτον ζήτησαν σήμερα με κοινή δήλωσή τους οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τη μόνιμη εξαίρεση των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που αποφάσισε να επιβάλει η Ουάσινγκτον ζήτησαν σήμερα με κοινή δήλωσή τους οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στην κοινή δήλωση των 28 ηγετών των χωρών της ΕΕ αναφέρεται: «Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και η προστασία ολόκληρων τομέων στις ΗΠΑ δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η υπερπαραγωγή».

Στη δήλωση αναφέρεται ακόμη: «[Οι ηγέτες της ΕΕ] σημειώνουν πως τα φορτία χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαιρεθεί προσωρινά από τα μέτρα αυτά, και καλούν αυτή η εξαίρεση να γίνει μόνιμη».

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής επαναλαμβάνουν ακόμη «τη δέσμευσή τους στις ισχυρές διατλαντικές σχέσεις ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως καλωσορίζει την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναστείλει προσωρινά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ.

«Ας καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια πρόοδο, ας συνεχίσουμε να μιλάμε. Αλλά ας μην τροφοδοτούμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε ξανά από εδώ μια παγκόσμια επαναδιαπραγμάτευση όπως αυτή της διατλαντικής συνθήκης», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό, δήλωσε ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για την επιβολή εμπορικών δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα. «Ήταν μια κακή απόφαση από την αμερικανική κυβέρνηση για την Ευρώπη και η γαλλική βιομηχανία θα δεχόταν πλήγμα από τη μονομερή αύξηση των τελωνειακών δασμών», ανέφερε .

«Η Ευρώπη είχε δηλώσει σαφώς την πρόθεσή της να απαντήσει και να μπει σ' έναν εμπορικό πόλεμο ... Είναι καλό το ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για τις αυξήσεις των δασμών», πρόσθεσε ο Γάλλος εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, χαιρέτισε επίσης από τις Βρυξέλλες την κίνηση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν, έστω και προσωρινά, τις χώρες της ΕΕ από την επιβολή των νέων δασμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος ανέφερε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που αποφύγαμε μια κατάσταση για τη γερμανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου και τους εργάτες της που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα».

«Δεν θέλουμε περαιτέρω μονομερή μέτρα, θέλουμε αντίθετα συνετές συμφωνίες», πρόσθεσε. «Ο στόχος μας είναι ότι στο τέλος των συνομιλιών αυτών, η αρχιτεκτονική του διεθνούς εμπορίου πρέπει να είναι περισσότερο σταθερή -- πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία, όχι λιγότερη».