«Πρόκειται για ένα θέμα του οποίου η επίλυση εναπόκειται στην Ελλάδα και στην Τουρκία», αρκέστηκε να σχολιάσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ερώτηση που του τέθηκε για το ζήτημα των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών

«Πρόκειται για ένα θέμα του οποίου η επίλυση εναπόκειται στην Ελλάδα και στην Τουρκία», αρκέστηκε να σχολιάσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ερώτηση που του τέθηκε για το ζήτημα των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

O γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε απλά πολιτική «ίσων αποστάσεων» από τις δύο χώρες, αλλά απέφυγε ακόμη και να απευθύνει παραινέσεις για ταχεία επίλυση του ζητήματος και για αποφυγή δημιουργίας εντάσεων τέτοιου τύπου μεταξύ των στρατών συμμάχων κρατών, οι οποίες θα ήταν απολύτως συμβατές με την ιδιότητά του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, με φόντο τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας «πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος εξέφρασε, μάλιστα, την «ευγνωμοσύνη» του ΝΑΤΟ απέναντι στη χώρα για τη συμβολή της στη «συλλογική ασφάλεια». «Ευχαριστώ την Τουρκία για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τη στήριξή της στο ΝΑΤΟ. Δείχνουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στην Τουρκία μέσω της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την αστάθεια και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία από νότια, από το Daesh, από την τρομοκρατία, ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία», ανέφερε.

Πάντως, όσον αφορά στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά δύο αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ο Στόλτενμπεργκ παρατήρησε ότι πρόκειται για «εθνική απόφαση». «Είναι εθνική απόφαση του καθενός από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις, στις οποίες θέλει να επενδύσει», σημείωσε.