Δεν θα βγει λευκός καπνός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ούτε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών να μετατίθεται εκτός απροόπτου για την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν θα βγει λευκός καπνός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ούτε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών να μετατίθεται εκτός απροόπτου για την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών, ο οποίος αποδίδεται στο πλήθος των εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% της εταιρείας (συνολικά 5 συν την EBRD) αλλά και στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα του φυσικού αερίου. Στόχος όπως αναφέρεται είναι να αποφευχθούν λάθη που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την εξέταση της σύμβασης από την Κομισιόν.

Το γεγονός ότι η υπόθεση μετατίθεται χρονικά έχει αρχίσει να τεκμηριώνει τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης που ήταν η επίτευξη ενός υψηλού τιμήματος. Για αυτό και οι αργές διαδικασίες του διαγωνισμού ίσως τελικά να μην είναι τυχαίες αφού η πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του ΔΕΣΦΑ ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2017 ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 268 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 58%. Για την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 85,6 εκ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 149%. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα, είναι αναμφίβολα το ισχυρό ταμείο της εταιρείας, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 227 εκ. ευρώ κατά 56% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Στα επιτελεία των διεκδικητών, τα "μαχαίρια" φαίνεται προς ώρας να έχουν μπει στα θηκάρια τους μετά τις διπλωματικές παρεμβάσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από τον Αμερικανό και Ιταλό Πρέσβη. Τα δύο στρατόπεδα τελούν εν αναμονή των εξελίξεων χωρίς να αποκλείουν το β΄ γύρο στο διαγωνισμό, ο οποίος βάση των διαδικασιών θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχει απόκλιση πάνω από 15% μεταξύ των προσφορών. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί να δώσει βελτιωμένη προσφορά εκείνος που έδωσε το μεγαλύτερο τίμημα. Εάν η διαφορά είναι κάτω του 15% τότε θα κληθούν να δώσουν καλύτερη προσφορά και οι δύο πλευρές. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξει τις αποτιμήσεις των δύο ανεξάρτητων εκτιμητών για το ΔΕΣΦΑ σχεδόν ταυτόχρονα με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Οι αποτιμήσεις αυτές θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για το τίμημα της πώλησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο κοινοπραξίες που αναμετρούνται για την ιδιωτικοποίηση είναι η ιταλική Snam, η ισπανική Enagás Internacional και η βελγική Fluxys (έχει αποχωρήσει η Ολλανδική Gasunie) και το σχήμα υπό την ισπανική Reganosa, τη ρουμανική Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 

(newmoney.gr)