Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στο μέλλον περισσότερο ενεργό δράση στα δυτικά Βαλκάνια. δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουές Μίτσελ, από την Πρίστινα, μετά τη συνάντηση που είχε εκεί με τον Χάσιμ Θάτσι, πρόεδρο του Κοσόβου.

Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στο μέλλον περισσότερο ενεργό δράση στα δυτικά Βαλκάνια. δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουές Μίτσελ, από την Πρίστινα, μετά τη συνάντηση που είχε εκεί με τον Χάσιμ Θάτσι, πρόεδρο του Κοσόβου.

Το Κόσοβο είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που πραγματοποιεί ο κ. Μίτσελ στα Βαλκάνια.

«Βλέπουμε τη Ρωσία να διαδραματίζει καταστροφικό ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων, υπονομεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Καταστήσαμε σαφές στους Ρώσους ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους, αλλά και ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής» επισήμανε ο Γουές Μίτσελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χάσιμ Θάτσι.

Ανέφερε επίσης ότι το Κόσοβο είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ και οι σχέσεις στο μέλλον θα αναπτυχθούν περαιτέρω. «Το Κόσοβο έχει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο. Οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα δημοκρατικό Κόσοβο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσουμε πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή» τόνισε ο Γουές Μίτσελ.

Ειδική αναφορά έκανε στην δημιουργία ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου σημειώνοντας ότι «η μετεξέλιξη των δυνάμεων ασφαλείας σε τακτικό στρατό αποτελεί αναπόφευκτη εξέλιξη, οι ΗΠΑ την στηρίζουν και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει βέτο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με το Βελιγράδι και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία στην Πρίστινα να επικυρώσει την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου. Ο Γουές Μίτσελ διέψευσε δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου που τον ήθελαν να φέρει σχέδιο τεσσάρων σημείων για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Σερβικές εφημερίδες τις προηγούμενες ημέρες υποστήριζαν ότι ο Γουές Μίτσελ θα προτείνει στη Σερβία την παροχή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων για την Ένωση Σερβικών Δήμων με αντάλλαγμα να επιτραπεί η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ (σ.σ. άρση του ρωσικού βέτο) και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σήμερα ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρίσκεται στα Σκόπια, ενώ μεθαύριο επισκέπτεται το Βελιγράδι. Την Πέμπτη θα μεταβεί στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η άφιξή του στη Λευκωσία.