Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα Μπορεί και Πρέπει να Πρωταγωνιστήσει στον Ενεργειακό Χάρτη της Περιοχής

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα Μπορεί και Πρέπει να Πρωταγωνιστήσει στον Ενεργειακό Χάρτη της Περιοχής
energia.gr
Τρι, 13 Μαρτίου 2018 - 09:03
Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί, αλλά και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων, όσο και σε αυτόν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί, αλλά και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων, όσο και σε αυτόν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βοστώνη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό ‘Ελληνική Ηχώ’ της Βοστώνης και στο δημοσιογράφο κ. Σταμάτη Αστρά, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι, όντας πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, «ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι είναι «αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους δυνητικούς ενεργειακούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Και οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης άσκησης αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικαστεί από όλη τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει».

«Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μια πολιτική, που υπηρέτησε και η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι ιδεολογικές της αναφορές ίσως προοιώνιζαν μια άλλη πολιτική. Αυτό είναι σημαντικό όμως. Ότι σήμερα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα η σημασία της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Και ναι, σε μια εποχή όπου η Τουρκία γίνεται νευρική και απρόβλεπτη, ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται, και είναι σημαντικός ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας, αυτήν ακριβώς τη στρατηγική ευκαιρία να τη διαφημίσει εντός εισαγωγικών επαρκώς και εδώ πέρα στις ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.