Η ΔΕΗ βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της, καθώς είναι μπροστά σε πολύ μεγάλες αλλαγές που υπαγορεύονται από τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, σε εκδήλωση της ΔΕΗ για την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

Η ΔΕΗ βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της, καθώς είναι μπροστά σε πολύ μεγάλες αλλαγές που υπαγορεύονται από τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, σε εκδήλωση της ΔΕΗ για την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

Όπως σημειώνει η ΔΕΗ, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία και μετά από πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος θέλησε να «τιμήσει τη γυναίκα εργαζόμενη στην Επιχείρηση, αναγνωρίζοντας τη σημαντική και πολυεπίπεδη συνεισφορά της».

«Με τη δράση αυτήν ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου, γύρω από ένα θέμα που ασφαλώς παραμένει και θα παραμείνει ανοιχτό, όσο οι συνθήκες γύρω μας μεταβάλλονται: η θέση και ο ρόλος της γυναίκας σε μια επιχείρηση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι ήδη από το 1974, ο Κανονισμός της Επιχείρησης έχει εξαλείψει τις διακρίσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Επιχείρηση. «Είναι γεγονός ότι στη ΔΕΗ έχουμε κάνει βήματα σημαντικά. Άλλωστε, στο αξιακό μας απόθεμα η ισότητα κατέχει δεσπόζουσα θέση. Έχουμε κάνει βήματα και σε θεσμικό επίπεδο, δεν υπάρχουν διακρίσεις στον Κανονισμό μας, ο οποίος ισχύει από το ’74, μεταξύ ανδρών και γυναικών· και βέβαια έχουμε ισότητα στις αμοιβές, στο κοινωνικό επίπεδο προστασία της μητρότητας, της οικογένειας γενικότερα, αλλά και στο επαγγελματικό επίπεδο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γράφονται με ελαφρότητα ή σκοπιμότητα ότι είμαστε σε αδιέξοδο. Είμαστε στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας μας, γιατί είμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες αλλαγές και μετασχηματισμούς. Αλλαγές οι οποίες υπαγορεύονται από τις γενικότερες υποχρεώσεις της χώρας μας, αλλαγές οι οποίες οφείλονται στην ανάγκη προσαρμογής μας στις τεράστιες διαφοροποιήσεις και εξελίξεις που γίνονται στη χώρα μας και διεθνώς στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και βέβαια αλλαγές που υπαγορεύονται από την ανάγκη να βελτιωνόμαστε, να διορθώνουμε τις αδυναμίες μας, να γινόμαστε καλύτεροι. Γιατί κανένας οργανισμός και ιδιαίτερα μια επιχείρηση δεν μπορεί ούτε να μακροημερεύσει αλλά ούτε –πολύ περισσότερο– να προοδεύσει, αν επαναπαύεται στα λιμνάζοντα νερά της αδράνειας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε: «Αντίθετα, όλες αυτές οι προκλήσεις και οι αλλαγές όχι μόνο δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να αποτελούν πηγή έμπνευσης, πηγή ενέργειας, πηγή δημιουργίας. Σε αυτόν τον αγώνα για τον μετασχηματισμό της Επιχείρησής μας καλώ ιδιαίτερα εσάς αγαπητές συναδέλφισσες […] να συστρατευτείτε, και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε. Σε όλους τους μεγάλους αγώνες, σε όλες τις μεγάλες προσπάθειες, ο ρόλος της γυναίκας ήταν καθοριστικός. Πιστεύω το ίδιο θα συμβεί και σε εμάς και έπαθλο για όλους μας θα είναι μια ΔΕΗ διαφορετική μεν, αλλά σίγουρα ισχυρότερη».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΝΥΑΕ, κυρία Ρένα Μπαρδάνη, και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κύριος Γιώργος Αδαμίδης. Χαιρετισμό απέστειλε και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Θεανώ Φωτίου.

Ομιλήτρια ήταν η Διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΔΕΗ Α.Ε., κυρία Μαρία Τολάκη, η οποία τόνισε την επιχειρηματική διάσταση της ισότητας των φύλων, αναλύοντας συγκριτικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Παρουσίασε στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η αξιοποίηση των γυναικών προσθέτει αξία και κέρδη στις Επιχειρήσεις, καθόσον σημαίνει αξιοποίηση όλων των ταλέντων, επιφέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και έλεγχο, καλύτερη αξιολόγηση της βιωσιμότητας και βελτίωση της άυλης αξίας της εταιρείας κλπ.

Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε., κυρία Άρη Αντωνιάδου, παρουσίασε στην ομιλία της τη θέση της γυναίκας στη ΔΕΗ και την αυξητική τάση συμμετοχής της σε στελεχικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Τέλος, η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κυρία Στέλλα Κοβλακά, συνόψισε τα συμπεράσματα των εισηγήσεων, υπογραμμίζοντας ότι στο μέλλον θα κερδίζουν οι Επιχειρήσεις που κερδίζουν τις γυναίκες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμβολική βράβευση της χειρίστριας καδοφόρου εκσκαφέα από το Ορυχείο Αμυνταίου, κυρίας Ολυμπίας Παπαχαρισίου (μητέρας με 5 παιδιά), της Προϊσταμένης Καταστήματος Αθήνας, κυρίας Σπυριδούλας Παπανδριανού, και της Υπαλλήλου Εξυπηρέτησης Κοινού στο Κατάστημα Αγίων Αναργύρων, κυρίας Μαρίνας Τσούμπρη. Αναμνηστικά δώρα δόθηκαν επίσης σε εργαζόμενες από τους τομείς των Ορυχείων και της Εμπορίας.