Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ούτε αυτήν την εβδομάδα οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς ταμείου ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα δικαιολογητικά των δύο υποψηφίων σχημάτων, καθώς όπως τονίζεται, δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση ή λαβή για πιθανές προσφυγές που θα καθυστερήσουν ή ακόμη και θα μπλοκάρουν την πώληση.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ούτε αυτήν την εβδομάδα οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς ταμείου ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα δικαιολογητικά των δύο υποψηφίων σχημάτων, καθώς όπως τονίζεται, δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση ή λαβή για πιθανές προσφυγές που θα καθυστερήσουν ή ακόμη και θα μπλοκάρουν την πώληση. Άλλωστε είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τον προηγούμενο διαγωνισμό που οδηγήθηκε σε οριστική ακύρωση, αφού προηγουμένως είχε κολλήσει επί μήνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η τότε πλειοδότρια Socar δεν πληρούσε τους όρους συμμόρφωσης με το κοινοτικό ενεργειακό δίκαιο.

Το τελευταίο διάστημα πάντως γύρω από την αποκρατικοποίηση έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία, ενώ αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι παρεμβάσεις προ ημερών από τους πρέσβεις της Ιταλίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν την ευρύτερη σημασία της αποκρατικοποίησης, τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΔΕΣΦΑ και η χώρα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Μάλιστα, ο Ιταλός πρέσβης παρότρυνε από την πλευρά του να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού, μαζί με το προσφερόμενο τίμημα και η τεχνογνωσία, η αξιοπιστία και το επιχειρηματικό μοντέλο που κομίζει το κάθε επιχειρηματικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΕΣΦΑ διεκδικούν το κονσόρτιουμ υπό την ιταλική Snam στο οποίο μετέχουν επίσης οι εταιρείες Fluxys (Βέλγιο) και Enagas (Ισπανία) και η κοινοπραξία Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) μαζί με την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD.

Ως προς τη διαδικασία, στους διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς και στη συνέχεια ζητείται από τον προτιμητέο επενδυτή βελτίωση. Σε περίπτωση που συμμετέχουν δύο σχήματα εάν η διαφορά στις προσφορές δεν ξεπερνά το 15%, τότε ζητείται και από τους δύο συμμετέχοντες να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές.

Να σημειωθεί, τέλος, ως προς την αξία του ΔΕΣΦΑ ότι εκτός από τα πάγια που περιλαμβάνονται σήμερα στην ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του διαχειριστή (και η οποία με βάση την αποτίμηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξεπερνά τα 820 εκ. ευρώ), το καλοκαίρι μπαίνει σε λειτουργία η τρίτη δεξαμενή του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας. Επίσης στο ταμείο του διαχειριστή τα χρηματικά διαθέσιμα, ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ ενώ ο ΔΕΣΦΑ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το κονσόρτιουμ του TAP, προκειμένου να αναλάβει τη συντήρηση του αγωγού. Όλες αυτές οι εξελίξεις και τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι το τίμημα για την πώληση του 66% της εταιρείας θα είναι κατά πολύ βελτιωμένο σε σχέση με τα 400 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκαν στο διαγωνισμό του 2013.

 

(Πηγή: capital.gr)