Η Ευρώπη χρειάζεται να εισάγει μεγαλύτερους όγκους φυσικού αερίου λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OMV, Rainer Seele από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek 2018 που διοργάνωσε η IHS Markit.

Η Ευρώπη χρειάζεται να εισάγει μεγαλύτερους όγκους φυσικού αερίου λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OMV, Rainer Seele από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek 2018 που διοργάνωσε η IHS Markit.

«Μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, θα δούμε την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου να αυξάνεται. Η άποψή μου αυτή βασίζεται σε δύο στοιχεία. Αφενός, η Ευρώπη βρίσκεται σε μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο και δεύτερον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι ικανή να ανταγωνιστεί αυτή που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα», ανέφερε ο Seele.

«Η Ευρώπη πρέπει να εισάγει περισσότερο αέριο, επειδή η εγχώρια παραγωγή μειώνεται πολύ ταχύτερα από ότι όλοι ανέμεναν», δήλωσε.

Επιβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κυρίαρχη στον τομέα των έργων αγωγών αερίου, δεδομένου ότι οι περισσότερες επενδύσεις αφορούν σε εισαγωγές από τη Ρωσία, καθώς το ρωσικό αέριο είναι ‘εξαιρετικά φθηνό’.

Ο Seele εξήγησε ότι η ροή φυσικού αερίου από το έργο Nord Stream II, τον αγωγό που θα διοχετεύει αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, απαλλάσσει την Ευρώπη από πρόσθετες αμοιβές προς τις χώρες διέλευσης, στοιχείο που θα καταστήσει το φυσικό αέριο ακόμη πιο φθηνό.

«Υποστηρίζουμε τον αγωγό Nord Stream II επειδή είναι ο μόνος αγωγός που εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά με άμεση σύνδεση, χωρίς να συμμετέχουν τρίτες χώρες διαμετακόμισης, οπότε εξασφαλίζουμε την υψηλότερη ασφάλεια για τον εφοδιασμό», δήλωσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι επιπλέον ποσότητες LNG θα ήταν επίσης θετικό στοιχείο για την Ευρώπη, αλλά η υψηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου και οι τιμές στην Ασία αναγκάζουν τις ΗΠΑ να επιλέξουν αυτή την περιοχή αντί της Ευρώπης για τις εξαγωγές αμερικανικού LNG.

Ο Seele τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα ωφελήσει επίσης την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

«Δε νομίζω ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να πείσουμε τον οποιονδήποτε πολιτικό ότι το φυσικό αέριο είναι το καθαρότερο καύσιμο με όλα τα οικολογικά οφέλη», είπε.

«Όμως, όσον αφορά στους πολιτικούς, πιστεύουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η μόνη λύση για το κλίμα και, συνεπώς, προσπαθούν να ακολουθήσουν στρατηγικές για το κλίμα που βασίζονται 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δε γνωρίζω ποια οικονομία μπορεί να στηρίξει την ενεργειακή της κατανάλωση στο μοντέλο αυτό», πρόσθεσε.

Ο Seele τόνισε ότι καθώς οι εκπομπές CO2 αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο θα είναι η καλύτερη άμεση επιλογή και λύση για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μου αρέσει να εισάγω φυσικό αέριο και δεν έχει σημασία από πού προέρχεται. Πρέπει να έχουμε φθηνή ενέργεια και όχι να εξαντλούμαστε σε μια συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αγνοώντας τις οικονομικές συνιστώσες», κατέληξε.