Νέο ανεπίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επικαιροποίηση της ανάλυσης της Γ.Δ. Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2016, όταν κατατέθηκε η δέσμη νομοθετικών μέτρων για την «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η οποία περιελάμβανε ως πρωταρχικό στόχο για την Ευρώπη να καλύψει το 27% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Νέο ανεπίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επικαιροποίηση της ανάλυσης της Γ.Δ. Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2016, όταν κατατέθηκε η δέσμη νομοθετικών μέτρων για την «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η οποία περιελάμβανε ως πρωταρχικό στόχο για την Ευρώπη να καλύψει το 27% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30% μέχρι το 2030.

Τον Δεκέμβριο, τα κράτη μέλη της ΕΕ στήριξαν τον προτεινόμενο στόχο 27% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε αργότερα υπέρ ενός υψηλότερου στόχου 35%. Ωστόσο, θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα πανομοιότυπο κείμενο πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Anna-Kaisa Itkonen, επιβεβαίωσε στη EURACTIV ότι το έγγραφο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (1 Μαρτίου) και θα δημοσιοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

«Οι προτάσεις μας βρίσκονται πλέον στους συν-νομοθέτες και για να τους βοηθήσουμε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα μια τεχνική ενημέρωση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο όσον αφορά τις μειώσεις των εκπομπών στην ενεργειακή απόδοση και τους στόχους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η κ. Itkonen, η οποία είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια και την Κλιματική Δράση, Miguel Arias Cañete.

Το έγγραφο της Επιτροπής περιέχει επικαιροποιημένα σενάρια για τις πολιτικές, βάσει αναθεωρημένων παραδοχών του κόστους των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών και ηλιακών συστημάτων.

«Το χαμηλότερο κόστος τεχνολογίας καθιστά φτηνότερη την επίτευξη στόχου 27% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 (σε συνδυασμό με 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και 30% ενεργειακή απόδοση) κατά 2,9 δις ευρώ ετησίως την περίοδο 2021-30 και κατά 6,9 δις ευρώ ετησίως για την περίοδο 2021-2050», αναφέρει η επικαιροποιημένη ανάλυση.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι: «Η συνολική εξοικονόμηση επενδύσεων σε όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 14 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2030. Αντί για επενδύσεις ύψους 394 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2030, μόνο 380 δις ευρώ είναι απαραίτητα για την επίτευξη ενός παρόμοιου στόχου για τις ΑΠΕ».

«Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε κόστος υποστήριξης των ΑΠΕ που μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 4% και 0,5% αντίστοιχα», προσθέτει το έγγραφο.

Στον οικιακό τομέα, η ανάλυση αναφέρει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από αντλίες θερμότητας για θέρμανση και ψύξη «αυξάνεται σημαντικά» με τον υψηλότερο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κυμαίνεται από + 13% έως + 122% ανάλογα με το επίπεδο φιλοδοξίας.

Μολονότι το έγγραφο δεν αλλάζει την επίσημη πρόταση της Επιτροπής, θα βοηθήσει στην επικαιροποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Η διανομή αυτού του εγγράφου δεν προδικάζει τη θέση της Επιτροπής στις συνεχιζόμενες άτυπες διαπραγματεύσεις: σε αυτό το στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας η Επιτροπή στηρίζεται στην αρχική πρότασή της», διευκρίνισε η κ. Itkonen στη EURACTIV.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση αποτελεί ένδειξη για το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αλλάξει ταχύτητα στις ΑΠΕ μετά την υποβολή της δέσμης για την καθαρή ενέργεια το Νοέμβριο του 2016. Από την πλευρά του, ο κ. Cañete επιδιώκει να αυξήσει το επίπεδο φιλοδοξίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Πρόσφατα, ο Ισπανός Επίτροπος συμμετείχε στην εκπόνηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) στις Βρυξέλλες, που διαπίστωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να διπλασιάσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο 34% μέχρι το 2030 «με θετικό οικονομικό αντίκτυπο».

Καθώς οι τριμερείς συνομιλίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άρχισαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, ο κ. Cañete αναφέρθηκε και πάλι στην έκθεση IRENA σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας ότι ο διπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην οικονομία».

Υπογραμμίζεται ότι η επικαιροποιημένη ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο από τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, Maroš Šefčovič, ο οποίος ζήτησε την αναθεώρηση της μοντελοποίησης της ΕΕ, λέγοντας ότι ο στόχος 30% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν πλέον «προσιτός».

«Το επικαιροποιημένο οικονομικό μοντέλο της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι χάρη στη δραματική μείωση του κόστους των τεχνολογιών για τις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, η επίτευξη του στόχου 45% και του στόχου ενεργειακής απόδοσης 40% δεν συνεπάγεται σημαντικό πρόσθετο κόστος», δήλωσε ο Jean-Francois Fauconnier της CAN Europe.

«Αντίθετα, ένα τέτοιο σενάριο 45%-40% συνεπάγεται μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά τις μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, ιδίως από το φυσικό αέριο, ενώ έχει θετικό αντίκτυπο και για το ΑΕΠ», κατέληξε.

 

(Πηγή: euractiv.gr)