Η ουκρανική Naftogaz προχώρησε σε επείγουσα αγορά φυσικού αερίου από την πολωνική PGNIG μετά την απόφαση της Gazprom να αποσυρθεί από την έναρξη των παραδόσεων στην Ουκρανία, ανέφερε χθες, Παρασκευή, η PGNIG.

Η ουκρανική Naftogaz προχώρησε σε επείγουσα αγορά φυσικού αερίου από την πολωνική PGNIG μετά την απόφαση της Gazprom να αποσυρθεί από την έναρξη των παραδόσεων στην Ουκρανία, ανέφερε χθες, Παρασκευή, η PGNIG.

Η πολωνική εταιρεία δήλωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με τη Naftogaz για επείγουσα προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς η Gazprom αρνήθηκε να αρχίσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Gazprom ήρθε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Στοκχόλμης, το οποίο την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, αποφάνθηκε υπέρ της Naftogaz σε δύο υποθέσεις διαιτησίας εναντίον της Gazprom, στις οποίες, σύμφωνα με την απόφαση, η ρωσική εταιρεία αθέτησε τις υποχρεώσεις της σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη η Gazprom επιβεβαίωσε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των απαιτήσεων της Naftogaz και ο ρωσικός κολοσσός θα καταβάλει στην ουκρανική εταιρεία αποζημίωση $ 2,56 δισ.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει από 1ης Μαρτίου την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη Naftogaz. Η Gazprom ανέφερε ότι έλαβε μετρητά από τη Naftogaz ως πληρωμή για προμήθειες αερίου εντός του Μαρτίου.

Ωστόσο, ο Medvedev δήλωσε ότι δεν έχει εγκριθεί η συμπληρωματική συμφωνία της σύμβασης με τη Naftogaz, η οποία αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για την έναρξη των παραδόσεων στην Ουκρανία.

Η βοήθεια είναι πολύτιμη όταν φθάνει εγκαίρως, δήλωσε ο Medvedev, αναφερόμενος στην προηγούμενη αδυναμία της Naftogaz να εξοφλήσει εγκαίρως τα χρέη της προς τη ρωσική εταιρεία.

«Ως εκ τούτου, ενεργώντας με καλή πίστη, επιστρέψαμε ολόκληρη την προπληρωμή που ελήφθη από την ουκρανική Naftogaz. Είναι προφανές ότι από την 1η Μαρτίου οι παραδόσεις φυσικού αερίου για την ουκρανική Naftogaz δεν θα πραγματοποιηθούν», εξήγησε.

Μετά την άρνηση της Gazprom, η ουκρανική εταιρεία στράφηκε στην πολωνική PGNIG, υπογράφοντας σύμβαση με ισχύ ως τα τέλη Μαρτίου 2018.

Ο όγκος φυσικού αερίου που προβλέπεται από τη σύμβαση ανέρχεται σε 60 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ οι παραδόσεις ξεκίνησαν σήμερα μέσω του κόμβου Hermanowice που συνδέει τα συστήματα μεταφοράς αερίου Πολωνίας και Ουκρανίας.

«Η σημερινή κατάσταση αναφορικά στην προμήθεια φυσικού αερίου αποδεικνύει ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να επικεντρωθούμε στη διαφοροποίηση των πηγών μας. Χάρη στους Πολωνούς εταίρους μας, απέτυχε ακόμη μια προσπάθεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο κατά της Ουκρανίας. Ευελπιστώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των επηρεαζόμενων κρατών - μελών θα λάβουν υπόψη τους το περιστατικό αυτό κατά τη λήψη της τελικής απόφασης σχετικά με τον αγωγό Nord Stream II», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz, Andriy Kobolyev.

Ο Piotr Wozniak, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PGNIG, σχολίασε επίσης τη σύμβαση και δήλωσε ότι η ενεργειακή αλληλεγγύη και η καλή συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών αποτελεί καθήκον, «ειδικά τώρα που η Ουκρανία έχει προβλήματα με τις παραδόσεις από τη Ρωσία και η ζήτηση για φυσικό αέριο για σκοπούς οικιακής θέρμανσης αυξήθηκε λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα».

«Η PGNIG είναι σε θέση να εξασφαλίσει σταθερή και ασφαλή προμήθεια φυσικού αερίου χάρη στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, το οποίο αποτελεί συνδυασμό εγχώριας παραγωγής στην Πολωνία και εισαγωγών που περιλαμβάνουν τακτικές παραδόσεις LNG από το Κατάρ και τις ΗΠΑ», εξήγησε.