Έπειτα από μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz δήλωσε χθες (28 Φεβρουαρίου) ότι η ρωσική Gazprom θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 2,56 δις δολαρίων, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης

Έπειτα από μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz δήλωσε χθες (28 Φεβρουαρίου) ότι η ρωσική Gazprom θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 2,56 δις δολαρίων, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2014, η Gazprom και η Naftogaz κατέθεσαν αγωγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης, το οποίο επιλύει εμπορικές διαφορές.

Η διαφωνία αποτελούσε προϊόν της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και την έξαρση της αυτονομιστικής βίας στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

«Η Naftogaz έλαβε αποζημίωση ύψους 4,63 δις δολαρίων για την αποτυχία της Gazprom να παραδώσει τους συμφωνημένους όγκους φυσικού αερίου», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Naftogaz, Olena Osmolovska. Ωστόσο, η Gazprom δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια.

Σε προηγούμενες αποφάσεις, το δικαστήριο αρνήθηκε την αξίωση της Gazprom που συνδέεται με τη ρήτρα «take-or-pay», η οποία απαιτούσε από τους αγοραστές να πληρώνουν για το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, απεφάνθη ότι η Naftogaz πρέπει να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη Gazprom για τις καθυστερημένες πληρωμές φυσικού αερίου και να αγοράζει 5bcm φυσικού αερίου από τη Gazprom κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2018.