Μαριάς : Να Εξαιρεθεί η Ελληνική Ηλεκτροπαραγωγή Από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Άνθρακα (Video)

Μαριάς : Να Εξαιρεθεί η Ελληνική Ηλεκτροπαραγωγή Από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Άνθρακα (Video)
energia.gr
Τετ, 14 Φεβρουαρίου 2018 - 17:30
Την ανάγκη να δοθεί εξαίρεση στην Ελληνική ηλεκτροπαραγωγή από το σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα 5/2/2018

Την ανάγκη να δοθεί εξαίρεση στην Ελληνική ηλεκτροπαραγωγή από το σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα 5/2/2018.

Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς, «η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις των Παρισίων για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό το έχει αναθέσει κυρίως σε ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα, ένα σύστημα ETS, το οποίο στηρίζεται επί της ουσίας στην ίδια την αγορά. Και θα έλεγα ότι δεν είναι σύστημα αποτελεσματικό. Πολλές φορές οδηγεί σε κερδοσκοπία ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και απίθανες καταστάσεις».  


 

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Και να εξηγήσω: Η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν πάρει εξαίρεση από την αγορά δικαιωμάτων αερίων ρύπων. Δεν ισχύει αυτή η εξαίρεση για την Ελλάδα με αποτέλεσμα η Ελληνική ΔΕΗ να ζημιώνεται 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα στην περιοχή γύρω από την Ελλάδα, οι βιομηχανίες» οι οποίες λειτουργούν «στη Τουρκία, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στην Αλβανία δεν δεσμεύονται από κανένα περιορισμό».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Το σύστημα λοιπόν είναι παράλογο και γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει δοθεί και εξαίρεση στην Ελλάδα να μπορεί να λειτουργήσει όπως εξαιρείται και η βουλγαρική ΔΕΗ».