Αρχής γενομένης με τον Όμιλο Μυτιληναίος, η Gazprom δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέας εμπορικής πολιτικής στη διάθεση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της δραστηριότητάς της σε άλλες χώρες.

Αρχής γενομένης με τον Όμιλο Μυτιληναίος, η Gazprom δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέας εμπορικής πολιτικής στη διάθεση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της δραστηριότητάς της σε άλλες χώρες. Αυτό επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, οι οποίοι παρακολουθούν με προσοχή τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο ενεργειακό παιχνίδι, με τους ομίλους του κλάδου να επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους και τις συνεργασίες τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, ο Όμιλος Μυτιληναίος από το 2017 έχει ξεκινήσει να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου απευθείας από την Gazprom μέσω αγωγού παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, όπως ΔΕΠΑ και Όμιλος Κοπελούζου. Αρχικά οι ποσότητες αυτές ήταν μικρές, στη συνέχεια έγιναν μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα η νέα σχέση μεταξύ των δύο πλευρών -Μυτιληναίος και Gazprom- να μπει σε νέο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Μυτιληναίος να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές, πιο χαμηλές και από το «κατώφλι» τιμής που έχει ορίσει η ΔΕΠΑ. Για το σύνολο της αγοράς αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τρόπο που βλέπει η Gazprom την ελληνική αγορά, καθώς και νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό στην ενεργειακή επιχειρηματική σκηνή.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία από το εννεάμηνο του 2017, η Μυτιληναίος επεσήμανε ότι συνέχισε να ενισχύει σημαντικά την παρουσία της τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα η εταιρεία κατέλαβε την 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με ποσοστό 3,86% το οποίο είναι αυξημένο κατά 30,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Παράλληλα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 17%, στις 3,45 TWh στο εννεάμηνο του έτους, που αντιστοιχεί στο 10,1% της εγχώριας παραγωγής.

Η προώθηση της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς, σε συνδυασμό με την υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μυτιληναίος, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της εταιρείας τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Στις εκτιμήσεις για το σύνολο της οικονομικής χρήσης και την πορεία της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ο όμιλος επεσήμανε ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια η αγορά ενέργειας παραμένει σε μεταβατικό στάδιο και θα χρειαστεί προώθηση σημαντικών ρυθμιστικών αλλαγών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς.

Η Μυτιληναίος, διαθέτοντας σήμερα εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW σε λειτουργία, έχει εδραιώσει τη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού και προμηθευτή ενέργειας, διασφαλίζοντας το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την αναμενόμενη πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)