Στρατηγικής Σημασίας για την Ελλάδα και Όλη την Ανατολική Μεσόγειο o EuroΑsia Interconnector

Στρατηγικής Σημασίας για την Ελλάδα και Όλη την Ανατολική Μεσόγειο o EuroΑsia Interconnector
energia.gr
Τρι, 13 Φεβρουαρίου 2018 - 16:10
Την εξαιρετική στρατηγική σημασία του Έργου Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες, τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, ο κος Κύπρος Γιωργαλλής, Αναπληρωτής Αρχηγός Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Την εξαιρετική στρατηγική σημασία του Έργου Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες, τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, ο κος Κύπρος Γιωργαλλής, Αναπληρωτής Αρχηγός Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Το EuroAsia Interconnector αποτελεί κορυφαίο Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτης-Αττικής) μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων συνολικής ισχύος 2.000 MW και σταθμών μετατροπής σε κάθε σημείο διασύνδεσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου, που αφορά την διασύνδεση ισχύος 1.000 MW,ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κος Γιάννης Βασιλείου, σημείωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα διεκδικώντας ταυτόχρονα για το περιβάλλον της Δυτικής Αττικής και τους πολίτες της τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοιας διάστασης επένδυση. « Με το έργο η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος και αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική της θέση, πάντα με γνώμονα το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κος Βασιλείου.

Ο κος Δημοσθένης Βοϊβόντας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, τόνισε ότι το EuroAsia Interconnector, ως ένα από τα σημαντικότερα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζει την έγκαιρη συμμετοχή του κοινού στα πρώτα στάδια σχεδιασμού με στόχο έργα αντίστοιχης διάστασης να αποτελούν κτήμα των τοπικών κοινωνιών και να επιλύονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

O Διευθυντής Έργου του Φορέα Υλοποίησης EuroAsia Interconnector κος Γιώργος Κίλλας περιέγραψε τα σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη του έργου, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 347/2003 για Ενεργειακές υποδομές στα πλαίσια του οποίου υλοποιείται το σημαντικό έργο με ιδιαίτερη αναφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο αφού δίνει τη δυνατότητα στις δυο χώρες να λειτουργήσουν ως γέφυρες συνεργασίας, συνδέοντας την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κος Σπύρος Παπαγρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ENVECO A. E., παρουσίασε αναλυτικά την τεχνική περιγραφή του έργου και την περιβαλλοντική του διάσταση, ενώ ο κος Θάνος Μπελαλίδης, Προϊστάμενος Υπηρεσιών Επικοινωνίας της εταιρείας Ομάδα Σύπραξις, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχουν για την παρούσα φάση σχεδιασμού του έργου οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και όλων των εμπλεκομένων μερών. Η Ημερίδα Διαλόγου εμπλουτίστηκε με τις ερωτήσεις, τοποθετήσεις καθώς και τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη Διαβούλευση, όπως είναι τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εξωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού / Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Ελευσίνας, η ΔΕΗ κ.ά.