Δημόσια διαβούλευση για τον υπολογισμό των τιμολογίων χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς προκηρύσσει η ΡΑΕ. Αναλυτικότερα, η Αρχή σημειώνει, στη σχετική της ανακοίνωση, τα εξής:

Δημόσια διαβούλευση για τον υπολογισμό των τιμολογίων χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς προκηρύσσει η ΡΑΕ.

Αναλυτικότερα, η Αρχή σημειώνει, στη σχετική της ανακοίνωση, τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 140 παράγραφος 2 του ν. 4001/2011, τα κριτήρια και η μεθοδολογία για τον υπολογισμό των τιμολογίων χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς καθορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ μετά από γνώμη του Διαχειριστή του Συστήματος. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του Κεφαλαίου 59 του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος καθορίζονται γενικές και ειδικότερες αρχές, κανόνες και διαδικασίες για τον υπολογισμό των χρεώσεων που επιβάλλονται σε χρήστες του Συστήματος Μεταφοράς για την ανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου του Συστήματος. Τέλος, με τις διατάξεις του Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος για Πελάτες Δικτύου, καθορίζεται ειδικότερα ο επιμερισμός του Απαιτούμενου Εσόδου που αναλογεί σε Πελάτες Δικτύου, μεταξύ διαφόρων κατηγοριών πελατών, και ο τρόπος ανάκτησής του από αυτούς.

Παρότι λοιπόν οι βασικές αρχές για τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος, οι οποίες καθορίζονται στον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΜΗΕ και στο σχετικό Εγχειρίδιο, προφανώς συνεχίζουν να είναι δόκιμες, η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά μηνύματα από την αγορά, κρίνει αναγκαία την αναθεώρηση και επικαιροποίηση των σχετικών μεθοδολογιών, με απώτερο στόχο την κατά το δυνατό ορθότερη εφαρμογή της αρχής της κοστοστρέφειας και την παροχή αποτελεσματικότερων σημάτων στους χρήστες για τη διαχείριση του φορτίου τους με στόχο τον περιορισμό των φορτίων αιχμής, της επιβάρυνσης και κατ’ επέκταση του μακροχρόνιου κόστους του Συστήματος (αύξηση της προβλεψιμότητας των χρεώσεων, σταθερότητα του πλαισίου).

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΡΑΕ ζήτησε από τον Διαχειριστή του Συστήματος να υποβάλει τις αρχικές προτάσεις του, με τελικό στόχο τη θέσπιση, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, των αναγκαίων τροποποιήσεων του ΚΔΕΣΜΗΕ και του Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος για Πελάτες Δικτύου έως 30.6.2018 και τον υπολογισμό των χρεώσεων χρήσης Συστήματος βάσει των νέων μεθοδολογιών από 1.1.2019. Η Αρχή, στο πλαίσιο διαμόρφωσης των απόψεών της για το θέμα, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις αυτές του Διαχειριστή του Συστήματος και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση [email protected], ή εγγράφως, μέχρι και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018.

Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.Συνημμένα αρχεία

  1. Προτάσεις ΑΔΜΗΕ  Προτάσεις ΑΔΜΗΕ (μέγεθος: 2.526,114 kb)