Μακιός στο 2nd Energy Tech Form του Energia.gr: «Μόνο η Τεχνολογία θα Αλλάξει την Ελλάδα – Δείξτε Εμπιστοσύνη στους Νέους Ανθρώπους!» (Video)

Μακιός στο 2nd Energy Tech Form του Energia.gr: «Μόνο η Τεχνολογία θα Αλλάξει την Ελλάδα – Δείξτε Εμπιστοσύνη στους Νέους Ανθρώπους!» (Video)
energia.gr
Παρ, 12 Ιανουαρίου 2018 - 13:33
«Η μοντέρνα τεχνολογία μπορεί να λύσει πιο εύκολα τα προβλήματα της ενέργειας από ό, τι η παλιά», τόνισε στο χαιρετισμό του στο 2nd Energy Tech Form του Energia.gr, ο κ. Βασίλης Μακιός, Υπεύθυνος της Μονάδας Corallia και Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών

«Η μοντέρνα τεχνολογία μπορεί να λύσει πιο εύκολα τα προβλήματα της ενέργειας από ό, τι η παλιά», τόνισε στο χαιρετισμό του στο 2nd Energy Tech Form του Energia.gr, ο κ. Βασίλης Μακιός, Υπεύθυνος της Μονάδας Corallia και Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μάλιστα, ο καθηγητής Μακιός, ο οποίος ήταν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του πρωτοπόρου τεχνολογικού event που για δεύτερη συνεχόμενη φορά διοργάνωσε το Energia.gr, υπό την αιγίδα και με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, θύμισε ότι, το 1980, ο ίδιος, μαζί με τον κ. Κωστή Σταμπολή, Διευθυντή του Energia.gr και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ και τον κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου, έφεραν τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. «Και τότε σκεφτόμαστε με μεγάλο ενθουσιασμό για τη δημιουργία του ΚΑΠΕ», τονίζει, προσθέτοντας ότι «ήταν η εποχή που μπορούσε η Ελλάδα να είναι το επίκεντρο [σσ. των νέων ενεργειακών τεχνολογιών στις ΑΠΕ]. Μάλιστα,η πρώτη μας ιδέα ήταν να γίνει ένα design centre για ενεργειακά προβλήματα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».  

 

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στον ελληνικό χώρο, σημείωσε ότι το πρωταρχικό πρόβλημα, που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να λυθεί πολύ γρήγορα, είναι η διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά.

Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον καθηγητή Μακιό, είναι η απεξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο, που, «βέβαια, δεν μπορεί να γίνει αμέσως, θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα μεγάλο. Κι εκεί μπορούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να παίξουν μεγάλο ρόλο διότι και οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, που έχουν γίνει πολύ φθηνότερα σήμερα, μπορούν να αντικαταστήσουν αυτούς τους παράγοντες».

«Η τεχνολογία είναι το ιδεώδες σύστημα για να αλλάξει μια χώρα», επισημαίνει στο χαιρετισμό του προς το 2nd Energy Tech Form του Energia.gr ο ιδρυτής της πρωτοπόρου τεχνολογικής μονάδας cluster Corallia. «Στην Ελλάδα – Δόξα τω Θεώ! – τα μυαλά υπάρχουν και τα στέλνουμε στο εξωτερικό… Έχουν φύγει 400.000 Έλληνες στο εξωτερικό τα τελευταία 10-15 χρόνια», σημειώνει ο κ. Μακιός αναφερόμενος στο θλιβερό φαινόμενο του brain drain, που στερεί από πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό τη χώρα μας. «Αυτούς, αν τους κρατήσουμε εδώ, μπορούμε να λύσουμε και τα προβλήματα της ενέργειας στον ελληνικό χώρο», προσθέτει ο καθηγητής Μακιός.

Αναφερόμενος στο Corallia, που λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια, o κ. Μακιός σημειώνει ότι «έχουμε δημιουργήσει βιομηχανικά cluster σε τομείς στην υψηλή τεχνολογία και στο ICT, γιατί τα προϊόντα αυτά έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία». Πρόκειται για τρία cluster εταιρειών, στη μικροηλεκτρονική, τη διαστημική τεχνολογία και στο gaming, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτών των clusters, όπου συμμετέχουν επίσης εργαστήρια Πανεπιστημίων και ερευνητικά κέντρα, έχει γίνει ζύμωση και συνεργασία για επίλυση προβλημάτων των κλάδων αυτών.

Μάλιστα, ο κ. Μακιός σημειώνει ότι δύο από τις εταιρείες που συμμετέχουν σε cluster του Corallia δουλεύουν σε ενεργειακά θέματα: η μία ασχολείται με το control management μεγάλων φ/β συστημάτων και η άλλη έχει αναπτύξει μία συσκευή που κάνει energy management μέσα σε κλειστούς χώρους.

Κλείνοντας, ο καθηγητής Μακιός, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο 2nd Energy Tech Form του Energia.gr, τονίζει: «Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ενεργή εξασφάλιση των παιδιών αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο και ένα από αυτά είναι η ενέργεια». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ενέργεια, μαζί με το φάρμακο και την Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών ( ICT), είναι οι τρεις μεγάλοι τομείς με τζίρο τρισεκατομμυρίων.

«Μόνον η τεχνολογία θα αλλάξει αυτή τη χώρα – Δείξτε εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους!», κατέληξε ο καθηγητής Μακιός στο χαιρετισμό του προς το 2nd Energy Tech Form που διοργάνωσε το Energia.gr, στις 25 Νοεμβρίου 2017, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

Στο Microsite_του 2 nd_ Energy_ Tech_ Forum_2017 είναι διαθέσιμες όλες οι ομιλίες και οι εργασίες του πρωτοπόρου event του Energia.gr.