Υπερπτήση στη Ζουράφα, μια νησίδα η οποία βρίσκεται στο μέσον μεταξύ Σαμοθράκης και των τουρκικών ακτών στην Ανατολική Θράκη, πραγματοποίησε το μεσημέρι (13.33) της 9ης Ιανουαρίου τουρκικό αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας CN-235. Πέρα από το πολύ χαμηλό ύψος της υπερπτήσης (μόλις 30 μέτρα), το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραβίασης είναι η περιοδικότητά της.

Υπερπτήση στη Ζουράφα, μια νησίδα η οποία βρίσκεται στο μέσον μεταξύ Σαμοθράκης και των τουρκικών ακτών στην Ανατολική Θράκη, πραγματοποίησε το μεσημέρι (13.33) της 9ης Ιανουαρίου τουρκικό αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας CN-235. Πέρα από το πολύ χαμηλό ύψος της υπερπτήσης (μόλις 30 μέτρα), το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραβίασης είναι η περιοδικότητά της. Κατά καιρούς οι Τούρκοι είτε πετούν πάνω από τη νησίδα είτε παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα με τρόπο ο οποίος πρακτικά αμφισβητεί την επιρροή στη χάραξη των θαλάσσιων ορίων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (προφανώς σε όφελος της γείτονος).

Αμέσως μετά την υπερπτήση το τουρκικό CN-235 στράφηκε άμεσα ξανά προς τα ανατολικά, συνεχίζοντας την πορεία του.

Η γενικότερη κινητικότητα των τελευταίων ημερών (ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο η δραστηριότητα ήταν σχεδόν μηδενική) δεν θεωρείται περίεργη από το ΓΕΕΘΑ, καθώς οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν την καθιερωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση του πρώτου τριμήνου. Ως εκ τούτου στην Αθήνα θα παρακολουθείται με ενδιαφέρον η τουρκική δραστηριότητα μέχρι και την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα), όταν οι ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν.

 

Παραβιάσεις - παραβάσεις

Την 9η Ιανουαρίου καταγράφηκαν 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών από δύο F-16, τρία CN-236 και τρία ελικόπτερα, στις περιοχές όπου εξελίσσεται η επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στα Ανατολικά της Ρόδου.

Στις δύο περιοχές πλέουν και ομάδες πλοίων του τουρκικού ναυτικού, τα οποία συμμετέχουν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση. Τα τουρκικά πλοία κινούνται σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά στα παράλια της Τουρκίας, πάντα εντός διεθνών υδάτων.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)