Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακήρυξη της υπόλοιπης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που περιλαμβάνει και εκείνο το μέρος της που εφάπτεται με την ελληνική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακήρυξη της υπόλοιπης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που περιλαμβάνει και εκείνο το μέρος της που εφάπτεται με την ελληνική ΑΟΖ.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση πραγματοποιούνταν για αρκετό καιρό υπό απόλυτη μυστικότητα, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην ‘Καθημερινή’, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέβη το περασμένο Σάββατο, κατά τους εορτασμούς των Θεοφανίων, στις σχετικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν «εν καιρώ». Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, ως εκ τούτου η Τουρκία δεν εμπλέκεται στη συζήτηση. Σύμφωνα, πάντα, με τη λογική της Αθήνας και της Λευκωσίας, εφόσον ανακηρυχθεί η ΑΟΖ, τότε τα (θεωρητικά προς το παρόν) οικόπεδα 14, 15, 16 και 17 θα βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες προκύπτουν από την οριοθέτηση και του βορείου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, αυτής δηλαδή που περιβάλλει τα Κατεχόμενα.

Άλλωστε, η αφορμή που οδήγησε και τον κ. Αναστασιάδη στις σχετικές διευκρινίσεις δόθηκε από τις οξύτατες προεκλογικού χαρακτήρα κατηγορίες ενόψει των εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τέλη του μήνα επισημαίνει το ρεπορτάζ της ‘Κ’.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες τουρκικές αντιδράσεις. Έχουν, βέβαια, εκδοθεί δύο NAVTEX. Η 37/18 αφορά ασκήσεις ανατολικά της Κρήτης, στα νότια Καρπάθου-Ρόδου, και η 43/18 δεσμεύει μεταξύ 10 και 18 Ιανουαρίου περιοχές γύρω από το Καστελλόριζο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Σημειώνεται ότι η έρευνα και η διάσωση δεν αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα, ωστόσο τέτοιου τύπου γυμνάσια αποτελούν έμμεση υπόμνηση των τουρκικών θέσεων για την Ανατολική Μεσόγειο. Την περασμένη Τρίτη (9/1) , πάντως, άσκηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποίησε και η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή της ιταλικής φρεγάτας «Espero» και υπό τις εντολές του κέντρου συντονισμού της Λάρνακας. Το ιταλικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ είναι δεδομένο, λόγω της συμμετοχής της ΕΝΙ σε σειρά γεωτρήσεων, αυτή την εποχή στο οικόπεδο 6.

Το ερώτημα τίθεται πλέον ως προς τις Ελληνικές κινήσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ στις περιοχές νότια του Καστελόριζου, Ρόδου και Καρπάθου ώστε να υπάρξει επαφή και σύγκλιση μεταξύ Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ. Μια προοπτική όμως με την οποία, όπως έχει ήδη διαμηνύσει, διαφωνεί κάθετα η Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά μπορούν να διαθέτουν δική τους την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), κάτι που όμως προβλέπεται ξεκάθαρα από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).