Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Κίνα είναι πολύ πίσω όσον αφορά τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Η επιτάχυνση των επενδύσεων που πραγματοποιεί συνοδεύεται και από ένα «αντικινεζικό» πνεύμα γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα είναι έτοιμη να κερδίσει το χαμένο έδαφος, επενδύοντας μαζικά στο εξωτερικό? σημειώνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Κίνα είναι πολύ πίσω όσον αφορά τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Η επιτάχυνση των επενδύσεων που πραγματοποιεί συνοδεύεται και από ένα «αντικινεζικό» πνεύμα γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα είναι έτοιμη να κερδίσει το χαμένο έδαφος, επενδύοντας μαζικά στο εξωτερικό? σημειώνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα.

Το σύνολο του κινεζικού επενδυτικού αποθέματος στο εξωτερικό αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για χαμηλό ποσοστό σε σύγκριση με το 50% που αντιστοιχεί σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, με το 39% που αντιστοιχεί στη Γερμανία, το 34% των ΗΠΑ ή το 28% της Ιαπωνίας.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κεφάλαια με προορισμό τη γηραιά ήπειρο αυξάνονται σημαντικά. Το 2016 άγγιξαν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 ήταν μόλις 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή, το συνολικό επενδυτικό αποθεματικό κινεζικών συμφερόντων παραμένει οριακό για το 2015, σύμφωνα με τη Eurostat. «Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι η Κίνα έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Ευρώπη από το αντίστροφο», σύμφωνα με μελέτη του ευρωπαϊκού think tank Network (ETNC) που πραγματοποιήθηκε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός από την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ή σε τρίτες χώρες μέσω της Ευρώπης, οι κινέζοι επενδυτές αγαπούν πολύ τα εμπορικά σήματα, την τεχνογνωσία, ιδίως στον τομέα της διακίνησης εμπορευμάτων, αλλά και στα συστήματα παραγωγής. Οι πρωτοβουλίες τους συχνά προκαλούνται από τις κοινωνικές αλλαγές και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επένδυση στο Carhaix της Βρετάνης στον γαλακτοκομικό τομέα, η οποία αναδεικνύει τις νέες διατροφικές συνήθειες των κινέζων.