Η σλοβάκικη Eustream και η πολωνική Gaz-System εξασφάλισαν χρηματοδότηση περίπου € 107,7 εκατ. από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (Innovation and Networks Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε χθες η Gaz-System.

Η σλοβάκικη Eustream και η πολωνική Gaz-System εξασφάλισαν χρηματοδότηση περίπου € 107,7 εκατ. από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων ( Innovation and Networks Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε χθες η Gaz-System.

Η πολωνική εταιρεία δήλωσε ότι τα 59 χλμ του αγωγού εκτείνονται σε πολωνικό έδαφος και τα 106 χλμ στη Σλοβακία. Η χρηματοδότηση θα διαμοιραστεί στις δύο εταιρείες, με την Eustream να λαμβάνει € 55,2 εκατ. και τη Gaz- System € 52,5 εκατ.

Η πολωνική εταιρεία δήλωσε ότι η υλοποίηση της διασύνδεσης Πολωνίας - Σλοβακίας, η οποία αποτελεί βασικό τμήμα των διασυνδέσεων φυσικού αερίου στην Κεντρική Ανατολική και Νοτιανατολική Ευρώπη, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας του εφοδιασμού και στην ολοκληρωμένη λειτουργία και διαχείριση των αγορών φυσικού αερίου.

«Ο νέος αγωγός θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καλύπτοντας την ελλιπή ως τώρα διασύνδεση μεταξύ του πολωνικού και του σλοβάκικου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου», δήλωσε η Gaz-System, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει στις γειτονικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να επωφεληθούν από την άμεση πρόσβαση σε διάφορες πηγές φυσικού αερίου από το βορρά, όπως οι πλήρως λειτουργικοί τερματικοί σταθμοί LNG στη Βαλτική Θάλασσα και τη Νορβηγία, καθώς και από το Νότο, μέσω της διασύνδεσης Σλοβακίας - Ουγγαρίας.

Η κατασκευή του αγωγού σχεδιάζεται να αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2021.