Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) αποφάσισε την αναβολή της απόφασης σχετικά με τη χορήγηση δανείου € 1,5 δισ. στο Διαδριατικό Αγωγό Αερίου, TAP, με το συμβούλιο της τράπεζας να δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει το έργο.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ( ETEπ) αποφάσισε την αναβολή της απόφασης σχετικά με τη χορήγηση δανείου € 1,5 δισ. στο Διαδριατικό Αγωγό Αερίου, TAP, με το συμβούλιο της τράπεζας να δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP θα αποτελέσει μέρος του τεράστιου Νοτίου Διαδρόμου Αερίου, ενός δικτύου αγωγών που θα συνδέει την Ευρώπη με τις πλούσιες σε αέριο ακτές του Αζερμπαϊτζάν.

Στο πλαίσιο των τεράστιων δαπανών που συνδέονται με το σχέδιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς στηρίζονται στη χορήγηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, του μεγαλύτερου μεγαλύτερου δανείου στην ιστορία της Τράπεζας που ανέρχεται περίπου σε € 1,5 δισ.

Ωστόσο, αργά χθες, το συμβούλιο της τράπεζας ανέβαλε τη λήψη απόφασης σχετικά με το δάνειο προς τον TAP, προβάλλοντας ως αναγκαία τη διεξοδικότερη εξέταση των παραμέτρων του έργου. Έτσι, το δάνειο δεν αναμένεται να εγκριθεί ή να απορριφθεί νωρίτερα από το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, και ενώ ήδη η έγκρισή τους εκκρεμεί στα αρχεία της Τράπεζας για σχεδόν δύο χρόνια.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καθυστέρηση της απόφασης του συμβουλίου, επικαλούμενες την αυξανόμενη δράση της κοινωνίας των πολιτών ως πρωταρχικό παράγοντα που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη. Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 4.000 άτομα είχαν έρθει σε επαφή με ανώτερα στελέχη της ΕΤΕπ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον TAP, σύμφωνα με δημοσίευμα της Euractiv.