Η νότια Ευρώπη, που δοκιμάζεται από το κύμα κακοκαιρίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις ενέργειας, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι οι αγωγοί της Αυστρίας είναι πιθανό να τεθούν εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες, μετά την έκρηξη και την επακόλουθη πυρκαγιά που ξέσπασαν σε κεντρικό κόμβο φυσικού αερίου κοντά στη Βιέννη.

Η νότια Ευρώπη, που δοκιμάζεται από το κύμα κακοκαιρίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις ενέργειας, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι οι αγωγοί της Αυστρίας είναι πιθανό να τεθούν εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες, μετά την έκρηξη και την επακόλουθη πυρκαγιά που ξέσπασαν σε κεντρικό κόμβο φυσικού αερίου κοντά στη Βιέννη.

Το Baumgarten, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, αποτελεί βασικό κόμβο διανομής και υποδοχής για τις εξαγωγές και εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Ρωσία, το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Στην Ιταλία -όπου, τις τελευταίες ημέρες, η βροχή, το χιόνι και οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες έχουν διαταράξει τις μεταφορές στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας- ο υπουργός Βιομηχανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian, στη Βρετανία, τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, η τιμή του φυσικού αερίου για άμεση παράδοση αυξήθηκε κατά 35%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Το φυσικό αέριο μεταφέρεται στο Baumgarten μέσω της Σλοβακίας και της Γερμανίας μέσω διαφόρων αγωγών. Στη συνέχεια, οι ροές φυσικού αερίου φθάνουν σε όλη την Ευρώπη μέσω του δικτύου μεταφοράς της Αυστρίας.

Η Gas Connect που διαχειρίζεται τον κόμβο του Baumgarten δήλωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία ήταν εξασφαλισμένη για «το άμεσο μέλλον», αλλά παραδέχτηκε ότι οι παραδόσεις στα νότια και νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας θα επηρεαστούν.

Η εταιρεία φυσικού αερίου της Βιέννης εκτίμησε ότι θα χρειαστούν «ημέρες και όχι ώρες» για την αποκατάσταση των γραμμών τροφοδοσίας με αέριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard.

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Carlo Calenda, δήλωσε ότι η χώρα του καλείται να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ενεργειακού εφοδιασμού και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης του αγωγού TAP.

«Αν είχαμε τον TAP, δε θα αναγκαζόμαστε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Calenda στο Reuters.

Η ιταλική χονδρική τιμή για την προημερήσια αγορά αυξήθηκε κατά 97%, φθάνοντας τα €47 / MWh. Οι τιμές του φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών σχετικά με την προσφορά.

Άλλες χώρες που πλήττονται άμεσα είναι η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Η Gazprom, προμηθεύτρια εταιρεία του ρωσικού αερίου, δήλωσε ότι «εργάζεται για την ανακατανομή των ροών φυσικού αερίου και προσπαθεί να εξασφαλίσει αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στους πελάτες που επηρεάζονται».

Ο όγκος του φυσικού αερίου που διέρχεται από τη Ρωσία προς τη δύση, μέσω της Ουκρανίας, μειώθηκε κατά ένα τρίτο ως συνέπεια της έκρηξης.

Η κύρια διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Σλοβακία στην Αυστρία τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την πυρκαγιά, ανέφερε ο διαχειριστής του δικτύου της Σλοβακίας, Eustream.

«Ως αποτέλεσμα του γεγονότος στην Αυστρία, προσαρμόσαμε το καθεστώς διαμετακόμισης στο δίκτυό μας για να διασφαλίσουμε πλήρως την ασφάλειά του και στο πλαίσιο αυτό, διακόψαμε τη μεταφορά προς το Baumgarten», δήλωσε η Eustream.