Την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες εφαρμογές της τεχνολογικής καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, είχαν όσοι συμμετείχαν στο 2ο Energy Tech Forum που διοργάνωσε το energia.gr στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες εφαρμογές της τεχνολογικής καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, είχαν όσοι συμμετείχαν στο 2ο Energy Tech Forum που διοργάνωσε το energia.gr στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 25 Νοεμβρίου, σε συνέχεια του 22ου συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) «Ενέργεια και Ανάπτυξη». 

Το Energy Tech Forum είναι ένας θεσμός που ανοίγει ένα παράθυρο στα όσα συμβαίνουν σήμερα διεθνώς στον ενεργειακό τομέα, από τους «παραδοσιακούς» κλάδους των ορυκτών καυσίμων ως τις πρωτοπόρες λύσεις στον χώρο της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης και της διαχείρισης της ζήτησης.

Εκ των πραγμάτων, το Energy Tech Forum απευθύνεται κυρίως στους νέους και τις νέες που ενδιαφέρονται να ξεφύγουν από τη μιζέρια και τη στασιμότητα που διακρίνει τη νεοελληνική πραγματικότητα των τελευταίων ετών και να αποκτήσουν μεταξύ άλλων σοβαρές προοπτικές απασχόλησης εντός ή/και εκτός της χώρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι -και- σήμερα οι Έλληνες επιστήμονες ξεχωρίζουν για την ηγετική παρουσία τους σε κολοσσούς του ενεργειακού τομέα ανά τον κόσμο.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι το energia.gr έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές, τράπεζες και εγχώρια και ξένα funds, ώστε να διερευνηθούν δυνατότητες χρηματοδότησης καινοτόμων projects. 

Οι εργασίες του Φόρουμ ξεκίνησαν με την προβολή του βιντεοσκοπημένου μηνύματος του καθηγητή Βασίλη Μακιού, Γενικού Διευθυντή του Coralia και ακολούθησαν οι εισαγωγικές ομιλίες του κ. Κωστή Σταμπολή, Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ και Διευθυντή του energia.gr, καθώς και του κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, Προέδρου του ΙΕΝΕ. 

Ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ και Διευθυντής του E3MLab στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην προώθηση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κομισιόν για την ενέργεια και το κλίμα (με ορίζοντα το 2050 και το 2100), που αναμένεται να παρουσιαστεί σε ενάμιση έτος περίπου. 

Η μεγάλη πρόκληση στο πλαίσιο της πολιτικής για την απανθρακοποίηση είναι η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με τα καθαρά συνθετικά καύσιμα, αλλά και οι επιλογές του εξηλεκτρισμού και της παραγωγής υδρογόνου από ηλεκτρόλυση που θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποια επιλογή και αν προκρίνει η ΕΕ, το σημαντικό είναι ότι πρώτον υπάρχουν ακόμα προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης για τις μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας και δεύτερον ότι οι μεγάλες ενεργειακές υποδομές, όπως για παράδειγμα οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, άρα δεν θα απαξιωθούν.  

Ο Γενικός Διευθυντής της Enfinity Energy Δρ. Πλάτων Μπαλτάς, μίλησε από την πλευρά του για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, επισημαίνοντας τη ραγδαία πτώση του κόστους στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χάρη στην επανάσταση των φωτοβολταϊκών η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αφορά σε όλους.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, Δρ. Γιώργος Αγερίδης, παρουσίασε τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης.

Καθώς το κόστος των μπαταριών υποχωρεί συνεχώς, εκτιμάται ότι ήδη από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι ευθέως ανταγωνιστικά των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης της ζήτησης, αναφέρθηκε ο Συνιδρυτής και Εμπορικός Διευθυντής της Meazon κ. Γιάννης Γκιώνας. παρουσιάζοντας τα πρωτοποριακά προϊόντα της εταιρείας που ήδη έχουν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και έχουν βραβευθεί από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν επίσης οι ομιλίες των κ.κ. Κωνσταντίνου Μαγκανιώτη από τη Διεύθυνση Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για τα έξυπνα δίκτυα,  Σπύρου Κιαρτζή, Διευθυντή Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας & Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΕΛΠΕ για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, Τάκης Χαβιαρόπουλου, Μηχανολόγου-Μηχανικού από την iWind Renewables για τις τεχνολογίες στην Αιολική Ενέργεια,  Κωνσταντίνου Καρύτσα, Διευθυντή της Διεύθυνσης ΑΠΕ του ΚΑΠΕ για τις τεχνολογίες γεωθερμίας, Ιωάννη Παππά, Γραμματέα του ΕΙΠΑΚ για το λεγόμενο παθητικό κτίριο, Γιώργου Γεωργαλή, Cable Engineering and Marketing Manager της εταιρείας Ελληνικά Καλώδια (Cenergy Holdings) για τις τεχνολογικές  εξελίξεις στα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και Χρήστου Τόμου, Senior Reservoir Engineering της Energean Oil & Gas για τη διαδικασία και του τρόπους παραγωγής στην ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ.

Oι εργασίες

Οι εργασίες παρουσιάστηκαν σε δύο ξεχωριστές συνεδρίες.

Στη μία συνεδρία με συντονιστή τον Δρ. Πλάτων Μπαλτά, παρουσιάστηκαν οι εξής εργασίες:

- Ιωάννης K. Χατζηγεωργίου «Υβριδική Πλατφόρμα Συμπαραγωγής Αιολικής/Κυματικής Ενέργειας σε Μεγάλα Βάθη Νερού» 

- Ι.Κ. Καλδέλλης, ∆. Ζαφειράκης, Γ. Νοµικός, Κ. Χριστόπουλος και Αιµ. Κονδύλη «Ολοκληρωμένες Υβριδικές Ενεργειακές Λύσεις για τα Νησιά του Αιγαίου» -

- Emmanouil M. Nanos, Marta Bertele, Johannes Schreiber, Jiangang Wang, Robin Webera, Filippo Campagnolo, Carlo L. Bottasso, «Βελτιστοποίηση Λειτουργίας Αιολικού Πάρκου» 

- Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, «Ηλιακή Ενέργεια και Προοπτικές Εξόδου από την Κρίση» 

- Ευάγγελος Σακελλαρίου, Πέτρος Αξαόπουλος, «Φωτοβολταϊκά/Θερμικά Ηλιακά (PVT) Συστήματα σαν Ολοκληρωμένη Λύση Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης και Θέρμανσης Χώρων.» 

- Ν. Κούκουζας, Α. Αρβανίτης, Π. Κρασάκης, Π. Μάιδα, «Ο Συνδυασμός Ανάκτησης Μετάλλων και Αξιοποίησης της Βαθιάς Γεωθερμικής Ενέργειας ως Καινοτόμος Τεχνολογία των Βελτιωμένων Γεωθερμικών Συστημάτων (Egs) - Συμβολή του Ευρωπαϊκού Έργου Chpm2030» 

- Μπελογιάννη Βασιλική και Γρουμπός Π. Πέτρος, «Αύξηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων Χρησιμοποιώντας Ανθρώπινες Γνωστικές Λειτουργίες- Μέσω της Μεθόδου των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων»

- Αφροδίτη Τσέζου, Κωνσταντίνο Μενάγια, Μαρίνα Κλεμπετσάνη, «Έξυπνα Δίκτυα και Έξυπνα Μετρητικά Συστήματα, Ενσωμάτωση Ευφυών Συστημάτων Μέτρησης στις Υποδομές της ΕΔΑ Αττικής Α.Ε.» 

Στην άλλη συνεδρία με συντονιστή τον Δρ. Γιώργο Αγερίδη, παρουσιάστηκαν οι εξής εργασίες:

- Βασίλης Χρυσός, «Weather Ex Machina – Πρόβλεψη Ζήτησης Ενέργειας» 

- Βασίλειος Στυλιαράς, «Νέα Συστήματα και Προϊόντα ΑΠΕ»

- Σπύρος Βουτετάκης, Xρυσοβαλάντου Ζιώγου, Συμεών Παρχαρίδης, Σημίρα Παπαδοπούλου, «Χρήση Internet Of Things (ΙΟΤ) Αρχιτεκτονικής στη Διαχείριση Έξυπνων Δικτύων Ενέργειας Με ΑΠΕ και Μπαταρίες» 

- Αγγελική Αναστοπούλου, Κώστας Καλόγηρος, Γιώργος Δ. Σταμούλης, «Μεθοδολογία για τη Διαχείριση Οικονομικά Αποδοτικών Καμπανιών Απόκρισης Ζήτησης Βασιζόμενη στα Προφίλ Ευελιξίας των Τελικών Καταναλωτών» 

- Β. Ηλιάδης, «Καινοτομίες και Μέθοδοι Διαχείρισης Έργου Βελτιστοποίησης Επιχειρηματικών Διαδικασιών στην Ukpowernetworks – Προκλήσεις και Αποτελέσματα» 

- Πλάτων Πάλλης, Δρ. Σωτήριος Καρέλλας, Ευστράτιος Βαρβαγιάννης, Τρύφων Ρουμπεδάκης, Δρ. Παναγιώτης Βουρλιώτης, «Πρωτότυπη Εγκατάσταση Οργανικού Κύκλου Rankine για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Κύκλωμα Ψύξης Ναυτικής Μηχανής Diesel» 

- Á. Angulo, S Soua, A. Thoma, E. Spyrou, J. Ireland and L. Ireland, «Προστασία Αγωγών Υδρογονανθράκων και Προγνωστική Προσέγγιση στην Συντήρηση του: Συνεχής Παρακολούθηση Δομικής Ευστάθειας με Χρήση LRU» 

- Φ. - M. Π. Σπανίδης, «Εφαρμογή της Διαδικασίας Αναλυτικής Ιεράρχησης (ΔΑΙ) στην έρευνα Διαδρόμων Αγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου»