Ποιες Αλλαγές Έρχονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και τις Χρεώσεις ΥΚΩ

Ποιες Αλλαγές Έρχονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και τις Χρεώσεις ΥΚΩ
του Γιώργου Κωστούλα
Τρι, 21 Νοεμβρίου 2017 - 08:52
Σημαντικές αλλαγές που αφορούν τόσο στον -αυστηρότερο- προσδιορισμό των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και τη -δικαιότερη- ρύθμιση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης
Σημαντικές αλλαγές που αφορούν τόσο στον -αυστηρότερο- προσδιορισμό των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και τη -δικαιότερη- ρύθμιση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα πλην της ΧΑ.

Σχετικά με το ΚΟΤ ο κ. Σταθάκης είπε ότι «είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση [...] με την οποία εισάγουμε δύο κεντρικές τομές: 

Η πρώτη αφορά την εισαγωγή και περιουσιακών εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης, όπως είναι η κατοχή ακίνητης περιουσίας αξίας 150.000 ευρώ, ώστε να αποφύγουμε τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης αυτής της έκπτωσης. 

Η δεύτερη τομή είναι η σημαντική αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους όπου θα φτάνει το 70% του συνολικού ποσού χρέωσης, με την εισαγωγή μιας πρόσθετης κατηγορίας δικαιούχων, αυτούς που λαμβάνουν το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης» (σ.σ. ΚΕΑ). 

Ο υπουργός υποστήριξε ότι με αυτή την παρέμβαση θα επωφεληθούν περίπου 300.000 νοικοκυριά.

Με τη θεσμοθέτηση περιουσιακών κριτηρίων, δηλαδή εν προκειμένω τα 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να απεντάξει από το ΚΟΤ χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα «παραθυράκια» της υφιστάμενης ρύθμισης, δηλώνοντας χαμηλό εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολύ υψηλές καταναλώσεις.

Τι αλλάζει στις ΥΚΩ

Σε ότι αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού που θα έχει ελαφρύνει σημαντικά όσους καταναλώνουν 1.600 με 2.000 MWh. Η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες.

Με την εξομάλυνση του τρόπου υπολογισμού των χρεώσεων (δηλαδή όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τις 1.600 ή τις 2.000 μεγαβατώρες η επιπλέον χρέωση θα αφορά μόνο στην επιπλέον και όχι τη συνολική κατανάλωση), θα τερματιστεί το φαινόμενο των «φουσκωμένων» λογαριασμών λόγω της ενδεχόμενης απότομης αλλαγής κλίμακας κατανάλωσης, φαινόμενο που παρατηρείται τόσο στη χειμερινή όσο και τη θερινή περίοδο.

Όπως επισήμανε ο ΥΠΕΝ, οι χρεώσεις θα αποκλιμακωθούν σημαντικά, με τη σταδιακή ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων, όπου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2018 και αντίστοιχα η δεύτερη φάση το 2020, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό, συγκεκριμένα το 50% της χρέωσης ΥΚΩ μέχρι το 2023.

Ο υπουργός στη συνέχεια, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος Υ.Κ.Ω. που καλύπτεται σήμερα. Το 2012, το ποσό που πλήρωσαν οι καταναλωτές για να καλυφθεί το κόστος των ΥΚΩ, δεν ήταν αρκετό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα 156 εκατ. ευρώ. Το 2013 προστέθηκαν άλλα 148 εκατ. ευρώ και το 2014 άλλα 92 εκατ. ευρώ που σωρευτικά ανήλθαν στα 393 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κάλυψη του ελλείμματος των Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2012-2014, είναι κοινωνικό μέρισμα, καθώς αποτελεί μία σαφή επιλογή της Κυβέρνησης που θα αποτρέψει την αύξηση των τιμολογίων, η οποία θα ήταν δυσανάλογη με την οικονομική συγκυρία και θα έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος.