Την επόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση υπαγωγής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που προβλέπει ο νόμος 4307/2014, την οποία υπέβαλαν το Δημόσιο και η πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς, σε μια προσπάθεια ανάκτησης κρατικών επιδοτήσεων που έχει επιδικάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιστολές υπέρ της αίτησης έχουν καταθέσει αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες

Την  επόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση υπαγωγής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που προβλέπει ο νόμος 4307/2014, την οποία υπέβαλαν το Δημόσιο και η πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς, σε μια προσπάθεια ανάκτησης κρατικών επιδοτήσεων που έχει επιδικάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιστολές υπέρ της αίτησης έχουν καταθέσει αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας προς την επιτροπή Άμυνας της Βουλής, σημειώνοντας ότι "η διαδικασία αυτή είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση καθώς η Ελλάδα παραπέμπεται στο ευρωδικαστήριο και απειλείται με εφάπαξ πρόστιμο και με ημερήσιο για όσο καθυστερεί την ανάκτηση των επιδοτήσεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση".

Επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση αναμένεται να προσφύγει στο Εφετείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της διαιτησίας που επιδίκασε  υπέρ της διοίκησης Σαφά  200 εκατ. ευρώ για  τις συμβάσεις που υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο για την ανακατασκευή και κατασκευή υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην ίδια επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας απκάλυψε ακόμη πως η διοίκηση της ΕΝΑΕ χρωστά συνολικά στους εργαζόμενους 155 εκατ. ευρώ.

Τέλος σε αγώνα δρόμου για τη διάσωση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου επιδίδονται  οι πιστώτριες τράπεζες και  η ONEX Technologies που έχει επιλεγεί ως στρατηγικός επενδυτής αλλά και η κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις.

(από fmvoice.gr)