«Η ΔΕΗ θα μπορεί να είναι μια απολύτως υγιής επιχείρηση εφόσον υπάρξει σωστή στρατηγική στον τομέα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και βοηθηθεί με πρωτοβουλίες σαν αυτή που ανέλαβε η κυβέρνηση για την εξόφληση οφειλών προηγούμενων ετών από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» τόνισε, μιλώντας μεταξύ των άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος

«Η ΔΕΗ θα μπορεί να είναι μια απολύτως υγιής επιχείρηση εφόσον υπάρξει σωστή στρατηγική στον τομέα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και βοηθηθεί με πρωτοβουλίες σαν αυτή που ανέλαβε η κυβέρνηση για την εξόφληση οφειλών προηγούμενων ετών από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» τόνισε, μιλώντας μεταξύ των άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, στο συνέδριο "Εξοικονόμηση ενέργειας - Επενδύοντας στο ευρωπαϊκό όραμα".

Ο κ. Βερροιόπουλος δήλωσε ότι «αν και το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πέσει στο 50% ή και παραπάνω, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει το μερίδιο να πέσει τόσο γρήγορα». Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους εταίρους, όπως είναι γνωστό, προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι όταν βλέπουμε τη ΔΕΗ να κάνει προσπάθειες να μπει και σε άλλους τομείς με έργα ΑΠΕ που είχε μείνει πίσω και να προχωράει πρωτοβουλίες για την ενεργειακή εξοικονόμηση», κατέληξε ο κ. Βερροιόπουλος, αναφερόμενος στα ανοίγματα της επιχείρησης και σε άλλους τομείς της ενεργειακής αγοράς.

 

Κ. Σκρέκας: Η ΔΕΗ το 2019 θα είναι στο κατώφλι της ολοκληρωτικής κατάρρευσης

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η τοποθέτηση του τομεάρχη Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι «η ΔΕΗ το 2019 θα βρίσκεται στο κατώφλι της ολοκληρωτικής κατάρρευσης».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε ιδεολογικές εμμονές, καθυστερήσεις και παλινωδίες που μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά. Όπως επεσήμανε, η επιχείρηση εμφανίζει λειτουργικές ζημιές, η μετοχή έχει καταρρεύσει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ., ο τζίρος το 2019 θα είναι μειωμένος κατά 20% και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά θα λήξουν ομόλογα ύψους € 1,9 δισ.

Αναφερόμενος, τέλος, στις λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την παλαιότητά τους, τονίζοντας ότι «το 70% (σ.σ. των λιγνιτικών μονάδων) χρήζει εκσυγχρονισμού που απαιτεί κεφάλαια», ενώ αναφέρθηκε και στην απώλεια του ΑΔΜΗΕ, αξίας € 1,5 δισ. με καθαρή εισροή για τη ΔΕΗ ύψους € 310 εκατ.

 

Γ. Ανδριώτης: Η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

«Η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, δε θα καταρρεύσει το 2019», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης, Γιώργος Ανδριώτης, ο οποίος απάντησε στον κ. Σκρέκα λέγοντας ότι και οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης ή της διοίκησης της ΔΕΗ.

Ο κ. Ανδριώτης άσκησε επίσης κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη μη διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα το 2014. «Δε φοβόμαστε τον ανταγωνισμό με ίσους όρους. Το πρόβλημα είναι όταν μας αναγκάζουν να μπούμε στο ρινγκ με δεμένα τα χέρια, όπως όταν υποχρεωνόμαστε να πουλάμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας κάτω του κόστους σε ιδιώτες για να μας ανταγωνιστούν», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ αναφερόμενος στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης (ΝΟΜΕ).

 

Σ. Μανωλκίδης: Στόχος των ΝΟΜΕ να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων

«Η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες με δύο μεγάλους πελάτες, τη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος με τιμές χαμηλότερες από τα ΝΟΜΕ. Αν τα ΝΟΜΕ είναι κάτω του κόστους τότε με τις συμφωνίες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ διέπραξε ποινικό αδίκημα», ανέφερε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Σωτήρης Μανωλκίδης.

Παρέθεσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών είναι € 39 /μεγαβατώρα, ενώ η τιμή που διαμορφώνεται στις δημοπρασίες φθάνει μέχρι και τα € 45. «Η λογική των ΝΟΜΕ είναι να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων, ώστε να χάσει μερίδιο αγοράς και να μη γίνει αυτό με βίαιο τρόπο όπως με τη λύση της μικρής ΔΕΗ».

«Ελπίζω ο κ. αντιπρόεδρος να εξέφρασε προσωπικές του απόψεις και όχι τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Δε μπορεί το όραμα της ΔΕΗ να είναι ο λιγνίτης και δε μπορεί να εξαρτάται από το αν έλαβε ή όχι εξαίρεση από τη διαδικασία επιβολής τέλους ρύπων με βάση το ΑΕΠ», κατέληξε ο κ. Μανωλκίδης.