Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση που πέτυχε η κυβέρνηση θα ανέλθει φέτος στα € 1,4 δισ., υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, όπως τόνισε.

Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση που πέτυχε η κυβέρνηση θα ανέλθει φέτος στα € 1,4 δισ., υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, όπως τόνισε.

Από το συνολικό ποσό των € 1,4 δισ., θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».

Από το υπόλοιπο ποσό του μερίσματος:

  • 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, «η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,
  • 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της «παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το κοινωνικό μέρισμα θα επωφεληθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

«Υλοποιούμε το σχέδιο μας, σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν τη χώρα»

Ολοκληρώνοντας το τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η διανομή του κοινωνικού μερίσματος με δικαιοσύνη αποτυπώνει ανάγλυφα τις δικές μας κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες». «Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη!», υπογράμμισε.

«Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά», πρόσθεσε. «Για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους. Για να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Για να είμαστε σε θέση να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και να ανακτήσουμε τη κυριαρχία μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «αυτό είναι το σχέδιο μας και αυτό θα υλοποιήσουμε. Σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα αλλά και στηριζόμενοι στο πείσμα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».