Κοινή Πεποίθηση Šefčovič - Pyatt ότι η Ελλάδα Μπορεί να Συμβάλλει στην Ενίσχυση της Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ

Κοινή Πεποίθηση Šefčovič - Pyatt  ότι η Ελλάδα Μπορεί να Συμβάλλει στην Ενίσχυση της Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ
energia.gr
Δευ, 13 Νοεμβρίου 2017 - 07:49
Η θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου που μπορεί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία, τονίστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

Η θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου που μπορεί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία, τονίστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Š efč ovič και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κωστή Γερόπουλου για το NewEurope, στο πλαίσιο του Greek Energy Forum που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Πειραιά, ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε «τη μακροχρόνια και κρίσιμης σημασίας σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια προώθησης τους κοινούς μας στόχους για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

«Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν προτεραιότητα να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ειδικότερα με την Ελλάδα προκειμένου να διαμορφώσουμε ασφαλή εφοδιασμό ενέργειας στην περιοχή μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Pyatt.

«Απλά δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα, γεωγραφικά είναι στο «επίκεντρο» τόσων πολλών από αυτές τις προσπάθειες για την ενεργειακή ασφάλεια. Μόλις 30 λεπτά βόρεια της Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP) θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans-Anatolian Pipeline (TANAP), επιτρέποντας την είσοδο φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Χαρακτήρισε, επίσης, το αγωγό TAP ως «κρίσιμο κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου αερίου». Υπογράμμισε ότι «η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ενεργά έναν άλλο βασικό κρίκο στις κοινές προσπάθειές μας για τη μεταφορά νέου, μη ρωσικής προέλευσης φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, δηλαδή το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB)».

Εξήγησε ότι ο αγωγός IGB θα παράσχει «μια διαδρομή ώστε νέες πηγές αερίου - είτε πρόκειται για αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, είτε για LNG των ΗΠΑ, είτε κάτι διαφορετικό - να εισέλθουν σε μια αγορά που εξαρτάται για καιρό από έναν μόνο προμηθευτή. Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας θα επιτρέψει σε νέο φυσικό αέριο να φτάσει όχι μόνο στις χώρες κατά μήκος της διαδρομής του ΤΑΡ - Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία - αλλά και περισσότερος βόρειες χώρες, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια ακόμη και μέχρι την Ουκρανία ».

Για να μεγιστοποιηθεί η χρησιμότητα της IGB, μια κοινοπραξία εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που θα χρησιμεύσει ως νέο σημείο εισόδου LNG στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Pyatt.

«Τα έργα αυτά, καθώς και η επέκταση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας στην περιοχή της Αττικής, δημιουργούν την υποδομή για την εισαγωγή νέων πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη στους καταναλωτές και αμβλύνει την επιρροή των προμηθευτών που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού», πρόσθεσε.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πηγές εφοδιασμού πρέπει να είναι εξισορροπημένες, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να μην αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο η Ρωσία να σταματήσει τον εφοδιασμό για πολιτικούς λόγους», ανέφερε.

«Ήμουν μάρτυρας αυτής της δυναμικής εξέλιξης κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρεσβευτής στην Ουκρανία. Εκεί η Ρωσία αξιοποίησε τη θέση της ως μονοπωλιακού προμηθευτή φυσικού αερίου και -χρησιμοποιώντας την ικανότητά της να επιτρέψει ή να διακόψει την παροχή αερίου- πίεσε την κυβέρνηση στο Κίεβο να προωθήσει τους πολιτικούς στόχους της Μόσχας», δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Ο Šefčovič υπενθύμισε ότι η Ευρώπη πέρασε δύσκολες στιγμές «το 2006 και το 2009, όταν ξαφνικά διακόπηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου και έπρεπε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσειες για το πώς θα επιβιώναμε την επόμενη εβδομάδα».

«Είναι απολύτως σαφές ότι δε θέλουμε και δε μπορεί να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε από κοινού για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των εξωτερικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και τη διασφάλιση του γεγονότος ότι είμαστε τόσο διασυνδεδεμένοι και τόσο διαφοροποιημένοι ώστε να μην είναι δυνατό να βρεθούμε και πάλι σε τέτοια δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Š efč ovič σημείωσε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας τής επιτρέπει να γίνει ο ενεργειακός κόμβος όλης της Ευρώπης.

Ο Pyatt δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον με χαρά θα δει τους εξαγωγείς των ΗΠΑ να καταφέρνουν να εμπορευτούν LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Αλλά ο πραγματικός νικητής από αυτά τα έργα θα είναι ο καταναλωτής, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αρχίζει να απολαμβάνει τα οφέλη από τον αληθινό ανταγωνισμό», ανέφερε. «Φυσικά, δεν υπάρχει κάποια προσδοκία ότι το LNG των ΗΠΑ ή άλλες πηγές φυσικού αερίου θα υποκαταστήσουν εξ ολοκλήρου τις ρωσικές προμήθειες. Είναι σαφές ότι το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. Ωστόσο, θα πρέπει να το κάνει σε μια ανταγωνιστική αγορά», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.