Με καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό αναμένεται να γίνει το market test για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεδομένου ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το τελικό πακέτο με τις μονάδες που θα διατεθούν για πώληση, κάτι που μεταθέτει τη διαδικασία, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί το Σεπτέμβριο για λίγο αργότερα.

Με καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό αναμένεται να γίνει το market test για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεδομένου ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το τελικό πακέτο με τις μονάδες που θα διατεθούν για πώληση, κάτι που μεταθέτει τη διαδικασία, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί το Σεπτέμβριο για λίγο αργότερα. Βέβαια οι διερευνητικές επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό και επιχειρήσεις από χώρες από Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την πώληση μονάδων.

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας την Παρασκευή στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας, μέσα στο επόμενο διάστημα οριστικοποιείται το τελικό «καλάθι» με τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση και ύστερα θα ξεκινήσει η διαδικασία του market test.

«Δεν πιστεύω πως αμφιβάλει κανείς ότι το market test θα έχει επιτυχία», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός στις χώρες προέλευσης των ενδιαφερομένων τονίζοντας ότι μπορεί να είναι και εκτός Ευρώπης, κάτι το οποίο θα τονώσει τον ανταγωνισμό. Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση, η τελική λίστα θα περιλαμβάνει τη μονάδα της Μελίτης και την άδεια για τη νέα μονάδα, καθώς και τις δύο μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης. Η αρχική πρόταση περιείχε το Αμύνταιο, κάτι που η Κομισιόν δείχνει να απορρίπτει αντιτείνοντας τη συμμετοχή της Μεγαλόπολης.

Το θέμα τω λιγνιτικών μονάδων αποτελεί μια από τις εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου και Κομισιόν ενώ έχει εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και των συνδικαλιστικών μονάδων.

Η πώληση μονάδων έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν με απόφαση η οποία επανέφερε σε ισχύ αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2008 και του 2009, σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους Θεσμούς την υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα τη μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ.

 

(Πηγή: insider.gr)