Τον ιδιαίτερο ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στην ενεργειακή μετάβαση ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Ένωση Maroš Šefčovič στην υψηλού επιπέδου συνδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη

Τον ιδιαίτερο ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στην ενεργειακή μετάβαση ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Ένωση Maroš Šefčovič στην υψηλού επιπέδου συνδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη (7 Νοεμβρίου). Στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης βρέθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης της σταδιακής απανθρακοποίησης της οικονομίας και της υιοθέτησης του πακέτου καθαρής ενέργειας.

«Καμία περιφέρεια, καμία πόλη και κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να υλοποιήσει την ενεργειακή μετάβαση στηριζόμενο μόνο στις δικές του δυνάμεις» δήλωσε ο κ. Šefčovič ενώ στην συνέχεια υπογράμμισε ότι «οι πόλεις πρέπει όμως να βρεθούν στην πρωτοπορία της αλλαγής» αναγνωρίζοντας ότι οι λύσεις θα έλθουν από το τοπικό επίπεδο.

Έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Ολλανδία όπου η κυβέρνηση συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει την πολιτική των ενεργειακών κοινοτήτων (renewable communities) καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα κέρδη της επένδυσης. «Μόλις αυτό εξασφαλίστηκε τα εν λόγω κινήματα από Not in my Backyard (NIMBY) έγιναν Please in my Backyard (PIMBY)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Šefčovič.

Επίσης, έκανε λόγο για την υπό διαμόρφωση πλατφόρμα για τις πόλεις (one stop shop for cities) η οποία σχεδιάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με στόχο την παροχή χρηματοδότησης τεχνικής βοήθειας στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα δημοσιευτεί μέχρι τέλος της χρονιάς. «Πρέπει να επενδύσουμε στην έξυπνη χρηματοδότηση έξυπνων κτιρίων και την ανακαίνιση των υπαρχόντων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε.

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εισηγητής της πρότασης για την Ενεργειακή Διακυβέρνηση κ. Turmes υπογράμμισε το ρόλο της κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση. «Η καθαρή ενέργεια δεν αφορά μόνο την τεχνολογική καινοτομία, αφορά και την κοινωνία» ενώ συνέχισε «δεν μπορούν μόνο οι πολιτικοί και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εξασφαλίσουν την ενεργειακή μετάβαση αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου».

Ο ανταγωνισμός όμως από τα ορυκτά καύσιμα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια γιατί η τιμή τους θα παραμείνει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. «Χρειαζόμαστε λεφτά στο τραπέζι. Μπαίνουμε στην εποχή του φτηνού πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου εξαιτίας της επιτυχίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας» εξήγησε θέλοντας να υπογραμμίσει την στρατηγική των πετρελαιοπαραγωγών κρατών να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των ορυκτών καυσίμων για να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

«Αναρωτιέμαι γιατί οι πόλεις δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα χρηματοδοτικά κεφάλαια της ΕΤΕπ. Πρέπει να τους δώσουμε προνομιακή θέση ως προς αυτό για να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι θέμα δημοκρατίας» δήλωσε.

«Πράσινη πολιτική σήμερα σημαίνει επιχειρηματικότητα, δουλειές και ανάπτυξη» δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών κα. Bulc υπογραμμίζοντας την σημασία της ενεργειακής μετάβασης μέσω της μείωσης των εκπομπών από τον τομέα των μεταφορών. «Σήμερα οι μεταφορές στην ΕΕ απασχολούν 11 εκατομμύρια εργαζόμενους και εξαρτώνται κατά 93% από το πετρέλαιο, ευθύνονται για το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενώ το κόστος τους ανέρχεται στο 4% του ΑΕΠ της ΕΕ» είπε.

«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών και η προστασία της υγείας τους. Θα το επιτύχουμε αυτό με μια σειρά από μέτρα όπως καθαρότερα αυτοκίνητα, καλύτερη οργάνωση των μεταφορών, καλύτερο αστικό σχεδιασμό και μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα» είπε.

Χτες (8 Νοεμβρίου) η Επιτροπή ανακοίνωσε τη δέσμη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές.

 

(Πηγή: EurActiv.gr)