Πολύ κοντά σε συμφωνία είναι η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν για τη λίστα των λιγιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο market test το οποίο θα γίνει εντός του Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τα σενάρια για το Αμύνταιο και ο ρόλος του κινεζικού παράγοντα
Πολύ κοντά σε συμφωνία είναι η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν για τη λίστα των λιγιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο market test το οποίο θα γίνει εντός του Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τα σενάρια για το Αμύνταιο και ο ρόλος του κινεζικού παράγοντα.

Χθες Δευτέρα έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ.Επιτροπής (DG Comp), ενώ θα ακολουθήσει και νέα εντός της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, στο πακέτο των προς πώληση μονάδων θα ενταχθούν η Μελίτη 1 και η άδεια για τη Μελίτη 2, καθώς και μία εκ των μονάδων της Μεγαλόπολης (3 ή 4), ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του Αμυνταίου.

Η ελληνική πλευρά ζητά να παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ η (πιο σύγχρονη) μονάδα 4 της Μεγαλόπολης και να ενταχθεί στο market test και το Αμύνταιο.

Από την πλευρά των θεσμών, το Αμύνταιο βγαίνει εκτός λίστας. Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος ζωής του Αμυνταίου ολοκληρώνεται το 2019 και απαιτούνται επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, εκτιμώμενου ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία τους.

Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει η ΔΕΗ, επαναφέροντας το σενάριο των κοινοπρακτικών σχημάτων. Δηλαδή, φέρεται να προτείνει να διατεθεί το 51% σε ιδιώτη και η ίδια να διατηρήσει ποσοστό 49% ή και λιγότερο. Κρίσιμος στην ενδεχόμενη υλοποίηση αυτού του σεναρίου θα είναι ο ρόλος της κινεζικής Shenhοua και του ομίλου Κοπελούζου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την ΔΕΗ για την είσοδο της κινεζικής εταιρείας στην ΔΕΗ Solar Solutions.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το Αμύνταιο, τότε είναι πιθανό στο «κάδρο» της πώλησης να μπουν και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης.

Τόσο από την πλευρά του ΥΠΕΝ όσο και της ΔΕΗ υπάρχει αισιοδοξία ότι το market test θα έχει επιτυχία, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον όχι μόνο από εταιρείες εκτός ΕΕ, αλλά και από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Έτσι, θεωρούν ότι θα αποφευχθεί και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά και σύγχρονων υψηλής απόδοσης λιγνιτικών μονάδων, όπως ο Άγ. Δημήτριος 5. 

Την ίδια ώρα πάντως, κύκλοι της ελληνικής αγοράς συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την επιτυχία του market test και θεωρούν δεδομένη, μεταγενέστερα, την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επίσημες ανακοινώσεις για το market test αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Πρόκειται για μία υπόθεση που θα κρίνει πολλά για τον μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αποδείχθηκε ότι εργαλεία όπως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ έχουν περιορισμένα και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.