Το Λόμπι του Φυσικού Αερίου Δαπάνησε € 100 εκατ. το 2016 για να Εξασφαλίσει τα Ορυκτά Καύσιμα στην Ευρώπη

Το Λόμπι του Φυσικού Αερίου Δαπάνησε € 100 εκατ. το 2016 για να Εξασφαλίσει τα Ορυκτά Καύσιμα στην Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 1 Νοεμβρίου 2017 - 08:04
Το διεθνές λόμπι για το φυσικό αέριο δαπάνησε περισσότερα από € 100 εκατ. το 2016 για να στηρίξει τη βιομηχανία φυσικού αερίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του think-tank που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ‘Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών’ (Corporate Europe Observatory - CEO) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Το διεθνές λόμπι για το φυσικό αέριο δαπάνησε περισσότερα από € 100 εκατ. το 2016 για να στηρίξει τη βιομηχανία φυσικού αερίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του think-tank που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ‘Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών’ ( Corporate Europe Observatory - CEO) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η έκθεση - ‘ The Great Gas Lock-In’ - αποκαλύπτει ότι οι πρακτικές λόμπι από την βιομηχανία φυσικού αερίου ενδέχεται να σημαίνουν ότι η Ευρώπη έχει ‘κλειδώσει’ την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα για 40-50 ακόμη χρόνια.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι δαπάνες της βιομηχανίας φυσικού αερίου ήρθαν σε μια εποχή κατά την οποία οι ομάδες δημοσίου συμφέροντος που δραστηριοποιούνται κατά της επέκτασης των υποδομών φυσικού αερίου δαπάνησαν μόλις το 3% του ποσού αυτού.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου αναφέρει ότι περισσότερα από 1.000 εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων έλαβαν αμοιβές από αμοιβές από τη βιομηχανία φυσικού αερίου. Αναφέρει επίσης ότι εξασφαλίστηκαν 460 συναντήσεις με τους δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους που είναι αρμόδιοι για την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

«Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ υιοθέτησε το επιχείρημα της βιομηχανίας ότι το φυσικό αέριο είναι ένα ‘καθαρό’ καύσιμο που μπορεί να συνδυαστεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί να αναδιαρθρώσει το ενεργειακό σύστημα με κατεύθυνση προς την αιολική, ηλιακή και κυματική ενέργεια και προς τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η δύναμη του λόμπι του φυσικού αερίου εξασφάλισε ότι η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν έναν πραγματικό ‘κατάλογο επιθυμιών’ για λογαριασμό της βιομηχανίας, ο οποίος περιλαμβάνει συχνά αμφιλεγόμενα νέα έργα υποδομών φυσικού αερίου», ανέφερε η έκθεση.

Το Παρατηρητήριο προσέθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ παραβιάζει τις δεσμεύσεις που η ίδια έχει αναλάβει κατά της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και ‘κλειδώνει’ την Ευρώπη και τους προμηθευτές της σε αγωγούς και άλλες υποδομές αερίου για ακόμη 40-50 χρόνια.

«Οι συνέπειες για το κλίμα, τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον τους σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού αερίου είναι τρομερές», ανέφερε.

«Στόχος τους είναι να κρατήσουν την Ευρώπη ‘εγκλωβισμένη’ στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου το επιχειρηματικό τους μοντέλο να μπορέσει να συνεχιστεί για μερικές ακόμα δεκαετίες», δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Το Παρατηρητήριο είναι μια ομάδα έρευνας και εκστρατειών που εργάζεται για να εκθέτει και να αμφισβητεί την προνομιακή πρόσβαση και επιρροή των εταιρειών και των ομάδων συμφερόντων τους στους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ.