Ο «υπουργός» Οικονομίας και Ενέργειας των κατεχόμενων, Sunat Atun, ανακοίνωσε χθες τη διαδρομή της νέας γραμμής διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Τουρκίας και κατεχόμενων. Μιλώντας αποκλειστικά στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Atun δήλωσε ότι η γραμμή διασύνδεσης θα εκτείνεται μεταξύ ενός νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Akkuyu της επαρχίας Mersin της Τουρκίας και του σταθμού μετασχηματιστών Teknecik που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Ο «υπουργός» Οικονομίας και Ενέργειας των κατεχόμενων, Sunat Atun, ανακοίνωσε χθες τη διαδρομή της νέας γραμμής διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Τουρκίας και κατεχόμενων.

Μιλώντας αποκλειστικά στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Atun δήλωσε ότι η γραμμή διασύνδεσης θα εκτείνεται μεταξύ ενός νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Akkuyu της επαρχίας Mersin της Τουρκίας και του σταθμού μετασχηματιστών Teknecik που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η τελική συμφωνία για το έργο θα υπογραφεί σε λίγους μήνες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει πρωτόκολλο για την κατασκευή της γραμμής στις 11 Οκτωβρίου 2016 κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του διασυνδεδεμένου συστήματος, αλλά και την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό, την αμοιβαία συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εφαρμογή κανονισμών για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και την αναζήτηση νέων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η τελική συμφωνία θα υπογραφεί πριν από το 2018 και μετά τη σύναψη της σύμβασης, οι εργασίες θα ξεκινήσουν την αμέσως επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Atun.

«Η κατασκευή της γραμμής θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο και η τοποθέτηση του καλωδίου θα απαιτήσει δύο μήνες», δήλωσε. Ωστόσο, εξήγησε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να μειωθεί σε έξι μήνες εάν το καλώδιο δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί από το μηδέν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί ένα εναλλακτικό, έτοιμο προς τοποθέτηση καλώδιο.

 

Γραμμή διασύνδεσης για την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο Atun εξήγησε ότι το 98% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα βασίζεται σε μονάδες ορυκτών καυσίμων. Η παραγωγή αυτή προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, σε μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Η γραμμή διασύνδεσης θα παρέχει βιωσιμότητα στα κατεχόμενα, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ψευδοκράτος δαπανά κάθε χρόνο $ 100 εκατ. για 2.000 τόνους μαζούτ. «Οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και οι διεθνείς διαφοροποιήσεις των τιμών ενδέχεται να αλλάξουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ωστόσο, θα μπορέσουμε να παραλάβουμε ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία με σταθερή τιμή», υπογράμμισε ο Atun.

«Ηλεκτροδότηση όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους, αλλά και στους Ελληνοκύπριους»

Ο Atun ισχυρίζεται ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

«Το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας εποικοδομητικός παράγοντας και αναπτύσσει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σήμερα, προμηθεύουμε και παραλαμβάνουμε ηλεκτρικό ρεύμα από και προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για να καλύψουμε τη ζήτηση μέσω τριών γραμμών διασύνδεσης», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Κύπρος παράγει επίσης ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα και αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα παραγωγής και ρύπανσης.

Ο Atun πρόσθεσε ότι η γραμμή διασύνδεσης από την Τουρκία μπορεί να καλύψει το σύνολο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των κατεχόμενων και να προμηθεύσει όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους, αλλά και τους Ελληνοκύπριους, συμβάλλοντας έτσι στη λύση του Κυπριακού.