Υπέρ της αναθεώρησης της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) τάχθηκαν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη (11 Οκτωβρίου), που περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες εθνικές στρατηγικές στον τομέα της ενέργειας

Υπέρ της αναθεώρησης της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) τάχθηκαν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη (11 Οκτωβρίου), που περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες εθνικές στρατηγικές στον τομέα της ενέργειας.

Στην Οδηγία συμπεριλήφθηκε η πυρασφάλεια, μετά την τραγωδία στον Πύργο Grenfell στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Miguel Arias Cañete, μιλώντας στην ετήσια Renovate Europe Day, επέκρινε τις φιλοδοξίες του Συμβουλίου, αναφέροντας ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Επιτροπής.

«Αναμφίβολα, τα κτίρια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Το οικοδομικό απόθεμα της Ευρώπης είναι εν γένει αναποτελεσματικό. Οι μαζικές μειώσεις των εκπομπών και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να γίνουν, εάν η νομοθεσία εγκριθεί και στη συνέχεια εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη.

Τόσο η Επιτροπή όσο και το Κοινοβούλιο επισημαίνουν ότι  απόδοση των κτιρίων συνδέεται με πλήθος παραγόντων, όπως η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η υγεία των πολιτών, η κοινωνική συνοχή, η προστασία του κλίματος και η πυρασφάλεια.

Τα μέλη της επιτροπής ITRE υποστήριξαν την αναθεώρηση της Οδηγίας με 51 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 11 αποχές, αντανακλώντας την ισχυρή υποστήριξη που κατάφερε να δημιουργήσει ο κ. Bendtsen με ένα κείμενο αρκετά φιλόδοξο ως προς τους στόχους του, που εξακολουθεί να σέβεται τις εθνικές αρμοδιότητες.

Ακτιβιστές της οργάνωσης Friends of the Earth Europe τόνισαν ότι μετά την επιτυχία της έκθεσης EPBD «οι Ευρωβουλευτές πρέπει να υποστηρίξουν αυτό το θετικό βήμα για τους επαρκείς στόχους του 2030 αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να εξαλείψουν το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας».

Επιπλέον, η Πρόεδρος της European Alliance of Companies for Energy Efficiency in Buildings (EuroACE), Céline Carre, κάλεσε την Εσθονία να «λάβει δεόντως υπόψη την ισχυρή θέση του Κοινοβουλίου» στις τριμερείς συνομιλίες.