Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ανακύκλωσης κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο αυτό τροποποιείται το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, ενώ ρυθμίζονται θέματα ανακύκλωσης και λειτουργίας Φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ανακύκλωσης κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο αυτό τροποποιείται το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, ενώ ρυθμίζονται θέματα ανακύκλωσης και λειτουργίας Φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • Η θέσπιση περιβαλλοντικού τέλους 3 λεπτών ανά πλαστική σακούλα για το 2018 και 7 λεπτών από 1/1/2019 και μετά
  • Ρυθμίσεις για το πότε επιτρέπονται οι δωρεάν πλαστικές σακούλες
  • Η δυνατότητα σε Δήμους να βάζουν πρόστιμα από 20 έως 500 ευρώ για κακή "εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων". Το τέλος θα υπολογίζεται συναρτήσει του βάρους των απορριμμάτων που συλλέγει ο Δήμος και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την αύξηση των σκουπιδιών.
  • Αύξηση κατά 23 θέσεων του προσωπικού στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΝΠΙΔ) οι οποίες θα επιβαρύνουν ετησίως τον προϋπολογισμό του με 450.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε τριπλός εντατικός κύκλος διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Αγοράς και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και των οικολογικών και κοινωνικών οργανώσεων.