Παναγιωτάκης: Όργιο Απάτης σε Βάρος της ΔΕΗ με το Κοινωνικό Τιμολόγιο – Μικρή Έως Μηδαμινή η Επιβάρυνση για τα ΥΚΩ

Παναγιωτάκης: Όργιο Απάτης σε Βάρος της ΔΕΗ με το Κοινωνικό Τιμολόγιο – Μικρή Έως Μηδαμινή η Επιβάρυνση για τα ΥΚΩ
energia.gr
Δευ, 9 Οκτωβρίου 2017 - 19:01
Τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με απίστευτα υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προανήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης. Επίσης, ανέφερε ότι μικρή έως μηδαμινή θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για την κάλυψη του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΔΕΗ (βλ. εδώ ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης)

Τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με απίστευτα υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προανήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης. Επίσης, ανέφερε ότι μικρή έως μηδαμινή θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για την κάλυψη του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΔΕΗ (βλ. εδώ ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης).

Αναφορικά με τις προκλητικές περιπτώσεις δικαιούχων του ΚΟΤ, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τις περιπτώσεις εύπορων καταναλωτών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση με αποτέλεσμα να χρεώνουν τηΔEHγια πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τις προθέσεις της Διοίκησης της Επιχείρησης, το ηλεκτρικό ρεύμα θα κόβεται σε όσους οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι έρευνα της ΔEHκατέδειξε όργιο απάτης σε βάρος της Επιχείρησης, όπως την περίπτωση καταναλωτή ΚΟΤ με βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά που χρωστάει 28.000 ευρώ και καταναλώνει 8.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αλλά και πρώην εφοπλιστή στην Καστέλα που διατηρεί μονοκατοικία εκτάσεως 760 τ.μ., δηλώνει άνεργος, καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο και χρωστάει 32.000 ευρώ.

Την απάτη έφερε στην επιφάνεια η έρευνα που διενήργησε η επιχείρηση και η οποία αποκάλυψε ότι επρόκειτο για βίλες με υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες οφειλές.

Προκειμένου δε να δοθεί ένα τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι θα επισκεφθεί τον Γενικό Γραμματέα δημοσίων εσόδων, προκειμένου να ζητήσει την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης του ΚΟΤ αλλά και τον έλεγχό τους από τους φορολογικούς θεσμούς.

«Το θέμα αυτό θα ξεκαθαριστεί» επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, για να προσθέσει ότι «οι διακοπές ηλεκτροδότησης όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν από το 2018».

Σχετικά με τα ΥΚΩ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, στ συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξήγησε ότι το ποσό που η ίδια η Επιχείρηση εκτιμά ότι της οφείλεται από την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών για την περίοδο 2012 - 2016 είναι 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά πληροφορίες θεωρεί ότι το ποσό δεν ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ και επιπλέον:

-Το όποιο ποσό αποφασισθεί από το υπουργείο, θα επιμερισθεί σε βάθος πενταετίας, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, σημαίνει ότι η επιβάρυνση, το πολύ θα είναι 100 εκατομμύρια το χρόνο, ή 12 με 13 ευρώ για τον κάθε καταναλωτή το χρόνο.

-Επιπλέον, στο βαθμό που θα προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών το κονδύλι για την κάλυψη των ΥΚΩ (που καλύπτει κατά κύριο λόγο το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά) θα μειώνεται. Οι εργασίες για την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι σε εξέλιξη και ακολουθεί το 2020 η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης. Έτσι ένα μέρος της αύξησης θα συμψηφίζεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής.

-Είναι υπό εξέταση πρόταση για κάλυψη μέρους του λογαριασμού με την επιστροφή από το κράτος στη ΔΕΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων (ντήζελ και μαζούτ) που καταναλώνει για την ηλεκτροδότηση των νησιών.